Wykonanie
Placki z
jabłkami to jeden ze smaków naszego dzieciństwa. Zawsze, gdy byłyśmy u babci i miałyśmy ochotę na coś słodkiego to babcia wyciągała wielką glinianą miskę i z naszą pomocą przygotowywała złociste racuchy. Po całym domu rozchodził się słodki zapach
cynamonu i
jabłek. Obserwując sprawne ruchy babci zakochałyśmy się w gotowaniu! Do tej
pory gdy czujemy
cynamonowy aromat przypominają nam się tamte beztroskie chwile. A jakie są wWasze smaki z dzieciństwa? Podzielcie się z nami Waszymi wspomnieniami w komentarzach.Porcja dla 3 osób
Składniki:-6
jabłek-1 szklanka
mleka-1 szklanka-1
jajko-1 łyżeczka
cynamonu-
olej do smażeniaSposób przygotowania:1. W dużej misce mieszamy
jajko,
mleko i
mąkę aż do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.2. Dodajemy
cynamon i
jabłka, starte na grubych oczkach tarki.3. Wszystko ponownie mieszamy.4. Smażymy niewielkie placki na dużej, rozgrzanej patelni.
Dekoracja:- 36% słodka
śmietanka (200 ml)-
orzechy włoskie5.
Śmietankę ubijamy na sztywno i dekorujemy ją placki.6. Kroimy
orzechy włoskie i posypujemy chmurki ze
śmietany.
Smacznego!Jeśli macie ochotę na inne słodkości, przypominamy o naszych francuskich tostach!