Wykonanie
bez
jajek,
mleka i glutenu...Składniki:1,5 szklanki
mąki (u mnie wymieszana
mąka jaglana, ryżowa, kukurydziana i gryczana)łyżeczka
sody (ja użyłam
proszku do pieczenia bio - kamień
winny)2 łyżki
octu jabłkowegoszczypta
soli0,5 łyżeczki
cynamonu1 , 5 łyżki karobu1/3 szklanki
oleju z
orzechów włoskich (może być inny)20
daktyliszklanka
wodyowoce (u mnie mieszanka
malin,
jeżyn,
porzeczek...)
Daktyle opłukać, zalać szklanką gorącej
wody, odstawić.
Mąkę wymieszać z proszkiem,
cynamonem,
solą i karobem.
Daktyle zmiksować (nie odcedzając!), połączyć z
octem i
olejem. Wymieszać z suchymi składnikami. Włożyć do formy, posypać
owocami, piec ok. 40 minut w 190 stopniach.