Wykonanie
Porcja dla 2 osóbW kuchni włoskiej liczy się przede wszystkim prostota. W daniu powinno czuć się zapach i smak każdego składnika. Dlatego też, Włosi nigdy nie przesadzają z
przyprawami, a jednym z ich ulubionych dodatków do dań jest właśnie
natka pietruszki. Dzisiaj przedstawiam przepis, który jest kwintesencją tej właśnie prostoty. Zawiera on co prawda mrożone
krewetki, ale w Polsce bardzo trudno jest dostać dobre i świeże. Plus nawet moja ukochana włoska kucharka używa czasami mrożonych :-)

Składniki:- 250 g mrożonych
krewtek- 200 g
makaronu spaghetti- szklanka białego
wytrawnego wina- duży pęczek
natki pietruszki- 2 ząbki
czosnku-
olej z pestek
winogron do smażenia-
sól morska-
pieprzSposób przygotowania.1. Najpierw nastawiamy dobrze osoloną
wodę na
makaron (ok 2 łyżeczek
soli).2. Następnie
krewetki przelewamy wrzątkiem i zostawiamy do odsączenia.3. Siekamy drobno
natkę i
czosnek.4. Na rozgrzana
oliwę wrzucamy
czosnek i po ok. minucie dokładamy
krewetki.

5. Po 2-3 minutach dolewamy 3/4 szklanki białego
wytrawnego wina. Dodajemy dwie szczypty
soli i szczyptę
pieprzu.6. Gdy
makaron będzie prawie al dente odcedzamy go i dodajemy do
krewetek.7. Dolewamy resztę
wina i czekamy aż odparuje.

8 Na koniec dodajemy
natkę.
Makaron najlepiej smakuje ze kieliszkiem
białego wina.

Smacznego!