Wykonanie
Spaghetti carbonara to jeden z moich ulubionych pomysłów na szybki lunch, kiedy nie mam ochoty spędzać zbyt wiele czasu w kuchni, a chcę zjeść coś naprawdę pysznego i pożywnego. Przygotuje się je w ok. 20 minut i mamy gwarancję, że szybko nie złapie nas wielki głód:P. Ten przepis zawdzięczam mojemu przyjacielowi, który mnie go nauczył i od tej
pory carbonara na stałe zagościła w moim jadłospisie. Ponadto sprawdza się świetnie gdy wpadną do nas niezapowiedziani goście, ponieważ każdy z nas w swojej lodówce znajdzie składniki niezbędne do jej przygotowania:)


Porcja dla 2 osóbSkładniki:-200 gram
makaronu spaghetti dla każdej osoby-3
jajka-15 dag
boczku-1/2
cebuli-2 plasterki
sera żółtego (może być najzwyklejsza gouda)-2,5 łyżeczki
soli-1/2 łyżeczki
pieprzu ziołowego-1,5 łyżeczki
śmietany (może być 12% do
sosów)Sposób przygotowania:1. Gotujemy
makaron spaghetti w wodzie osolonej dwoma łyżeczkami.2. W tym samym czasie roztrzepujemy w misce
jajka, dodajemy do tego
śmietanę,
starty ser, przyprawiamy połową łyżeczki
soli i
pieprzu.3. Wszystkie składniki w misce dokładnie mieszamy4. Na rozgrzanej patelni, na niewielkim ogniu smażymy
boczek i
cebulę do czasu aż
boczek będzie przysmażony.

5.Gdy już
makaron się ugotuje to go odcedzamy i dodajemy na patelnię, do usmażonych
boczku i
cebuli. Wszystko to polewamy mieszanką
jajek i
śmietany z
serem.6. Wszystko dokładnie mieszamy, żeby cały
makaron był oblepiony
jajkami. Na małym ogniu podgrzewamy do czasu aż aż
jajka lekko się zetną, cały czas mieszając bo nie chcemy uzyskać
makaronowego omleta.

7. Gotowe danie podajemy!Smacznego!P.s Zapraszamy wszystkich do polubienia naszego fanpage na facebooku, gdzie znajdziecie jeszcze więcej ciekawych pomysłów i inspiracji!