Wykonanie
Najzdrowszy bo składa się z
otrębów owsianych, zawierających ogromną ilość błonnika,
twarogu i
jajek, które dostarczają ważnego dla naszego organizmu
białka, dużej ilości
siemienia lnianego,
słonecznika,
rodzynek...i raz suszonych
śliwek,
moreli,
suszonych pomidorów,
ziół prowansalskich...Można łączyć, kombinować, piec nieco słodszy, albo bardziej wytrawny :)Ten ,,chleb'' piekę od 2 lat, raz w tygodniu. To chyba mój nawyk :) Polecam zakupić potrzebne składniki i do roboty, bo naprawdę WARTO!:)Składniki:- ok. 300 g
otrębów owsianych- ok. 100 g
płatków owsianych- 250 g
twarogu półtłustego- 4
jajka- ok. pół szklanki
wody gazowanej- garść
słonecznika- garść
siemienia lnianego- garść
rodzynek- 2 łyżki pokrojonych
pomidorów suszonych- łyżeczka
proszku do pieczenia- łyżeczka
soliSposób przygotowania:Oddzielamy
białka od
żółtek. Następnie w misce rozgniatamy
ser, dodajemy
żółtka i dokładnie mieszamy(można zrobić to mikserem). Następnie dodajemy
sól,
proszek do pieczenia,
wodę,
otręby owsiane,
płatki, dokładnie mieszamy.Następnie wrzucamy
słonecznik,
rodzynki,
siemię lniane,
suszone pomidory i inne dodatki. Mieszamy. Na koniec dodajemy ubite
białka, delikatnie mieszamy.Silikonową foremkę do pieczenia smarujemy
olejem rzepakowym lub
masłem. Gęstą masę przekładamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. godzinę.Po upieczeniu czekamy, by choć trochę ostygł. Zarówno na ciepło, jak i na zimno smakuje wyśmienicie:DPS:
Chleb można przetrzymywać nawet do ok. 7 dni. Ważne by był zawinięty w worek foliowy!!A poniżej akwarelka przedstawiająca Zamek w Sobótce Górce;)