ßßß Cookit - przepis na Najzdrowszy i mój ulubiony chleb

Najzdrowszy i mój ulubiony chleb

nazwa

Wykonanie

Najzdrowszy bo składa się z otrębów owsianych, zawierających ogromną ilość błonnika, twarogu i jajek, które dostarczają ważnego dla naszego organizmu białka, dużej ilości siemienia lnianego, słonecznika, rodzynek...i raz suszonych śliwek, moreli, suszonych pomidorów, ziół prowansalskich...
Można łączyć, kombinować, piec nieco słodszy, albo bardziej wytrawny :)
Ten ,,chleb'' piekę od 2 lat, raz w tygodniu. To chyba mój nawyk :) Polecam zakupić potrzebne składniki i do roboty, bo naprawdę WARTO!:)
Składniki:
- ok. 300 g otrębów owsianych
- ok. 100 g płatków owsianych
- 250 g twarogu półtłustego
- 4 jajka
- ok. pół szklanki wody gazowanej
- garść słonecznika
- garść siemienia lnianego
- garść rodzynek
- 2 łyżki pokrojonych pomidorów suszonych
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Oddzielamy białka od żółtek. Następnie w misce rozgniatamy ser, dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy(można zrobić to mikserem). Następnie dodajemy sól, proszek do pieczenia, wodę, otręby owsiane, płatki, dokładnie mieszamy.
Następnie wrzucamy słonecznik, rodzynki, siemię lniane, suszone pomidory i inne dodatki. Mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy.
Silikonową foremkę do pieczenia smarujemy olejem rzepakowym lub masłem. Gęstą masę przekładamy do foremki i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. godzinę.
Po upieczeniu czekamy, by choć trochę ostygł. Zarówno na ciepło, jak i na zimno smakuje wyśmienicie:D
PS: Chleb można przetrzymywać nawet do ok. 7 dni. Ważne by był zawinięty w worek foliowy!!
A poniżej akwarelka przedstawiająca Zamek w Sobótce Górce;)
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2014/07/najzdrowszy-i-moj-ulubiony-chleb.html