Wykonanie
Coraz bliżej święta! A więc coraz więcej przygotowań, a jak przygotowania to wymyślanie nowych przepisów, co najbardziej lubię. Przez ostatni miesiąc zrobiłam ponad tysiąc pierniczków. Pierniczki miałam też zrobić na wigilię klasową, ale za namową koleżanki zrobiłam cinnamon rollsy i podobne do nich bułeczki z
rodzynkami. Przypominają trochę chelsea buns, angielskie bułeczki z
rodzynkami, z
cukrową glazurką.Najlepsze i najbardziej puszyste są w dniu upieczenia, ale jeśli chcecie możecie je zamrozić i później podgrzać. Będą równie pyszne :)


Składniki na
ciasto drożdżowe:- ok. 500 g
mąki- 50 g
cukru- 25 dag świeżych
drożdzy- 100 ml
oleju- 200 ml ciepłego
mleka- jedno
jajko- szczypta
soliSkładniki na nadzienie:- 50 g
masła- 50 g
cukru brązowego- łyżeczka
przyprawy korzennej- 4 duże garście
rodzynekSposób przygotowania:Do miski dać
drożdże, 2 łyżki
cukru, 3 łyżki
mąki,
sól i ciepłe
mleko. Podane składniki dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. W drugiej misce przesiać
mąkę, dodać pozostałe składniki, wlać wcześniej zrobiony zaczyn. Z całości wyrobić jednolite i gładkie
ciasto drożdżowe. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce na godzinę, by podwoiło swoją objętość.W garnuszku rozpuścić
masło, kiedy trochę ostygnie dodać
cukier i
przyprawę do piernika.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki, podłużny prostokąt na posypanym blacie
mąką.Następnie rozprowadzić równomiernie ostygłe
masło z
cukrem i
rodzynki.
Potem zaczynamy powoli zawijać w rulon(zacząć zawijanie od dłuższej krawędzi). Zawinięte ciasto podzielić nożem na około 20 części i ułożyć je w małych odstępach na wyłożonej papierem blaszce.Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 25 minut(do zarumienienia).Ja swoje bułeczki smarowałam po upieczeniu glazurą
cukrową(w 4 łyżkach
wody zagotowałam trzy kopiaste łyżki
cukru), ale można też zrobić
lukier lub jakąkolwiek polewę :)A i zapraszam wszystkich na Sylwester na przełęczy Tąpadła, u stóp góry
Ślęży. Przepiękne miejsce, blisko natury z niesamowitą atmosferą!