Wykonanie

Nieco zdrowsza wersja tego popularnego wypieku, z
brązowym cukrem i dodatkiem
mąki pełnoziarnistej. Łatwe do zrobienia, delikatnie chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku.Ciasto (ok. 12 sztuk):- 1 szklanka
mąki pszennej- 1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej- 0,5 szklanki
jogurtu- 0,5 szklanki
mleka- 2
jajka- 1, 5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka
sody- 0,5 szklanki
brązowego cukru- 3 łyżki roztopionego masła/oleju- 1
brzoskwinia pokrojona w kostkę- 1 łyżka posiekanych
migdałów- szczypta
soliNa wierzch:- 1
brzoskwinia pokrojona w plasterki- 1 łyżka posiekanych
migdałów- 1 łyżka
brązowego cukru
W jednym naczyniu mieszamy obie
mąki,
proszek do pieczenia,
sodę,
cukier i
sól, w drugim
jogurt,
mleko,
jajka i
olej. Mokre składniki dodajemy do suchych, wrzucamy pokrojoną
brzoskwinię i
migdały. Foremki wypełniamy do ok. ¾ wysokości, układamy plasterki
brzoskwini i posypujemy
migdałami z
cukrem. Pieczemy 20-25 minut w 190 º C.


Smacznego!