Wykonanie
Coś czuję, że rośnie mi
sałatkowy faworyt roku.Wcinam i stękam: "Ale dobre!" - a to wszystko za sprawą duszonej
papryki, cudownie aromatycznej i słodkiej w smaku.Polecam bardzo!Co trzeba?ok 250 g
makaronu rurki (penne)125 g
fety2
papryki (najlepiej kolorowe)1 puszka
tuńczyka w kawałkachduża garść zielonych
oliwek1 pęczek
szczypiorku2 łyżki
majonezu2 łyżki
jogurtu naturalnegosól,
pieprz,
zioła prowansalskietłuszcz do smażeniaCo i jak?
Makaron ugotować wg. instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić.
Papryki umyć, oczyścić, pokroić w kostkę (nie za małą), podsmażyć niewielkiej ilości tłuszczu, dodać
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz, wymieszać, dolać odrobinę
wody, mieszać, czekać aż odparuje.
Papryka ma zmieknąć. Na koniec, niech się chwilę podrumieni bez
wody. Odstawić do wystygnięcia.
Tuńczyka odcedzić,
oliwki przepołowić,
fetę pokroić w kostkę.
Szczypiorek posiekać.Składniki wrzucić do sporej miski, wymieszać z
majonezem i
jogurtem, nie żałować
szczypiorku. Ewentualnie doprawić do smaku.Smacznego!