ßßß Cookit - przepis na Gorące okruszki

Gorące okruszki

Wykonanie

Owoce pod czekoladową kruszonką na ciepło, podane z lodami.
Składniki:
400g brzoskwiń z puszki w sosie własnym
450g obranych i pokrojonych w plastry jabłek
100g mąki pszennej
85g masła
50g płatków owsianych
4 łyżki stołowe cukru
100g groszków z czekolady deserowej (można posiekać zwykłą tabliczkę)
Posmarować masłem naczynie żaroodporne. Odsączyć brzoskwinie, pozostawiając 4 łyżki stołowe sosu i pokroić w grubsze plastry. Ułożyć jabłka i brzoskwinie w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem i wymieszać.
Przesiać mąkę do miski. Posiekać masło i wymieszać palcami z mąką, aż będzie przypominać zacierki. Wsypać płatki owsiane, cukier oraz groszki, starannie wymieszać. Wszystko wysypać na owoce, wygładzić, nie dociskając owoców. Piec w 180 stopniach C przez 40 - 45 min. (lub do chwili gdy wierzch będzie złocisty). Podawać na ciepło lub na zimno z ulubionymi lodami.
Można wykorzystać inne owoce np. gruszki lub maliny. Do świeżych owoców należy dodać 4 łyżki stołowe soku pomarańczowego.
Źródło:http://eatratatouille.blogspot.com/2014/07/gorace-okruszki.html