ßßß Cookit - przepis na Tarta ze szparagami na cieście francuskim z bekonem

Tarta ze szparagami na cieście francuskim z bekonem

nazwa

Wykonanie

Zaczął się sezon na szparagi, więc postanowiliśmy zaprezentować przepis na wyśmienitą tartę ze szparagami w roli głównej. Palce lizać!
Składniki na 4-6 osób:
pęczek białych szparagów (mogą być też zielone-wtedy nie trzeba ich obierać)
200 g bekonu (wędzonego boczku)
3 ząbki czosnku
1 cebula
oregano
3 jajka na twardo
1 jajko surowe
300 ml śmietany kremówki
100 g ostrego sera (np. appanzeller, gruyere)
oliwa
sól
pieprz
Szparagi dokładnie obieramy pozostawiając główki, odłamujemy zdrewniałe końce i myjemy. Gotujemy ok. 5 min. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Boczek kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Ser ścieramy na drobnej tarce. Surowe jajko trzepiemy ze śmietanką i dodajemy ser, mieszamy. W blaszce układamy ciasto, na nie boczek, następnie pokrojone w plastry jajka na twardo i posypujemy oregano. Na wierzchu kładziemy szparagi i polewamy śmietanką z serem i jajkiem. Zapiekamy w 180 stopniach Celsjusza przez około pół godziny.
Źródło:http://eatratatouille.blogspot.com/2014/05/tarta-ze-szparagami-na-ciescie.html