Zaczął się sezon na szparagi, więc postanowiliśmy zaprezentować przepis na wyśmienitą tartę ze szparagami w roli głównej. Palce lizać!Składniki na 4-6 osób:pęczek białych szparagów (mogą być też zielone-wtedy nie trzeba ich obierać)200 g bekonu (wędzonego boczku)3 ząbki czosnku1 cebulaoregano3 jajka na twardo1 jajko surowe300 ml śmietany kremówki100 g ostrego sera (np. appanzeller, gruyere)oliwasólpieprzSzparagi dokładnie obieramy pozostawiając główki, odłamujemy zdrewniałe końce i myjemy. Gotujemy ok. 5 min. Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Boczek kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Ser ścieramy na drobnej tarce. Surowe jajko trzepiemy ze śmietanką i dodajemy ser, mieszamy. W blaszce układamy ciasto, na nie boczek, następnie pokrojone w plastry jajka na twardo i posypujemy oregano. Na wierzchu kładziemy szparagi i polewamy śmietanką z serem i jajkiem. Zapiekamy w 180 stopniach Celsjusza przez około pół godziny.