ßßß Cookit - przepis na CIASTO

CIASTO

nazwa

Wykonanie

Przez radość na sezonowe owoce zapomniałam o istnieniu normalnych dań. Bedzie to trzeba wkrótce nadrobić, ale nie czas na takie wybryki :D Dziś na linie ognia wkracza czerwona porzeczka ! Przez wielu kojarzona chyba tylko z kompotem i nienawiścią do jej 'obierania'. Ja jednak zaryzykowałam i gdy już chciałam wszystko wsypać do garnka na kompot zatrzymałam sie i pomyślałam a może tak ciasto. I bum!- ciasto na stół.
SKŁADNIKI:
CIASTO
1,5 szklanki maki
125g. margaryny
3/4 cukru pudru
2 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
kilka kropel aromatu śmietankowego albo migdałowego.
WIERZCH owoce:
300-400g. czerwonych porzeczek
pół szklanki cukru
1 łyżka maki
kruszonka 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
garść płatków migdałowych
75g. margaryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Składniki na kruszonkę dobrze zagnieść do powstania grudek. Wstawić do lodówki.
Margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puszysta masę. Dodać jaja, aromat ciągle miksując. Make wymieszać z proszkiem, solą i dodać do masy. Powstałe ciasto wyłożyć na blachę.
Owoce wymieszać w misce z mąka i cukrem po czym rozłożyć na cieście. Na wierzch rozkruszyć kruszonkę. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i trzymamy 30-40 min.
SMACZNEGO!
Źródło:http://narodziny-smaku.blogspot.com/2013/07/ciasto-z-czerwona-porzeczka.html