Wykonanie
Przez radość na sezonowe
owoce zapomniałam o istnieniu normalnych dań. Bedzie to trzeba wkrótce nadrobić, ale nie czas na takie wybryki :D Dziś na linie ognia wkracza
czerwona porzeczka ! Przez wielu kojarzona chyba tylko z kompotem i nienawiścią do jej 'obierania'. Ja jednak zaryzykowałam i gdy już chciałam wszystko wsypać do garnka na kompot zatrzymałam sie i pomyślałam a może tak ciasto. I bum!- ciasto na stół.
SKŁADNIKI:CIASTO1,5 szklanki
maki125g.
margaryny3/4
cukru pudru2
jajkapół łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solikilka kropel
aromatu śmietankowego albo
migdałowego.WIERZCH
owoce:300-400g. czerwonych
porzeczekpół szklanki
cukru1 łyżka
makikruszonka 1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukrugarść
płatków migdałowych75g.
margarynySPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Składniki na kruszonkę dobrze zagnieść do powstania grudek. Wstawić do lodówki.
Margarynę z
cukrem pudrem utrzeć na puszysta masę. Dodać
jaja, aromat ciągle miksując.
Make wymieszać z proszkiem,
solą i dodać do masy. Powstałe ciasto wyłożyć na blachę.
Owoce wymieszać w misce z
mąka i
cukrem po czym rozłożyć na cieście. Na wierzch rozkruszyć kruszonkę. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i trzymamy 30-40 min.SMACZNEGO!