Wykonanie
Składniki:
Śmietana 36% - 200ml
boczek wędzony - 100g
ser najlepiej
parmezan bądź podobny
natka pietruszkiMakaron: dowolny ja zastosowałem świderki, ale najlepsze są wstążki Tagiatelle. Wtedy otrzymamy oryginalne włoskie danie Tagiatelle CarbonaraPrzygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w cienkie paski
boczek i lekko go podsmażamy. ( Ani do gotowania
makaronu, ani do smażenia nie dodajemy
oleju. Bądź tym bardziej
oliwy. Gotowanie
makaronu z
olejem to polski pomysł by się nie sklejał, a
oliwy się nie smaży ) Do
boczku wlewamy
śmietanę i redukujemy. ( redukujemy - gotujemy aż część
wywaru odparuje i zgęstnieje ) Cały czas mieszając by sie nam nie przypaliło. Po kilku chwilach wsypujemy do sosu drobno posiekaną
natkę pietruszki, i wsypujemy
makaron. Całość dokładnie mieszamy, a po wyłożeniu na talerz posypujemy
parmezanem.(Oryginalny przepis
mówi by podczas redukowania dodać
żółtko jaja kurzego do zagęszczenia - ale jeśli ktoś
zrobi to nieumiejętnie to wyjdzie mu jajecznica, więc pozostawiam to waszej intuicji. )