Sernik jest pyszny, jadłabym go codziennie, dlatego postanowiłam upiec sobie wersję niskokaloryczną. Do tego przepisu nie użyłam wogóle tłuszczu zastąpiłam go odchudzonym jogurtem i mlekiem. Zawartość cukru każdy może sobie obniżyć indywidualnie odpowiednio do potrzeb :DSKŁADNIKI600 g twarogu3 jajka1 kubeczek jogurtu ( 125g ) waniliowego2 kubeczki cukru1 kubeczek mleka2 łyżki mąki ziemniaczanejaromat waniliowyszczyptę soliherbatniki, jakieś suche ciasteczka na spódcukier puder1 łyżeczka proszku do pieczeniaSPOSÓB PRZYGOTOWANIAJako miarki użyć kubeczek od jogurtu 125g.W mikserze ubić białko z 3 jajek ze szczyptą soli poczym przełożyć ubitą pianę do pojemnika.Do tego samego miksera dodać 3 żółtka , 2 kubeczki cukru i utrzeć na gładką masę.Dodać teraz wszystkie pozostałe składniki : mleko, przemielony ( 3 razy ) twaróg, aromat waniliowy, jogurt, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczkę proszku do pieczenia i wszystko razem zmiksować na gładką masę. Dodać ubite wcześniej białko i delikatnie wymieszać.Wyłożyć formę do ciasta papierem do pieczenia a następnie herbatnikami lub pokruszonymi suchymi ciasteczkami.Na tak przygotowany spód sernika wylać powoli masę sernikową posypać cukrem pudrem i piec w nagrzanym do 160 °C piekarniku przez około 40 minut.Po upieczeniu pozostawić w uchylonym piekarniku do momentu wystudzenia. Polać lukrem przygotowanym z 6 łyżek cukru pudru i 3 łyżek wody.SMACZNEGO :)