Wykonanie

SKŁADNIKI2 kg
ziemniaków1 szklanka
mleka100 g
masła200 g
szynki gotowanej200 g
salami100 g
żółtego sera2
jajka surowe6
jajek ugotowanych na twardo100 g tartego
sera typu
Parmezan lub
Grana Padanobułka tartasólgałka muszkatołowaSPOSOB PRZYGOTOWANIAUgotować
ziemniaki w mundurkach w osolonej wodzie przez okolo 40 minut.

Ostudzone
ziemniaki obrać ze skórki i przemielić .

Do pojemnego naczynia dodać zmielone
ziemniaki, surowe
jajka,
mleko,
szynkę,
salami,
żółty ser pokrojony w kostkę,
starty ser,
sól do smaku i dużą szczyptę
gałki muszkatołowej.

Całość dokladnie wymieszać.Wysmarować
masłem naczynie żaroodporne, posypać
bułką tartą i na dno rzucić kilka kawałeczków
masła.

Ułożyć połowę wymieszanego ciasta a na nim ugotowane
jajka - pokrojone w plasterki.

Przykryć pozostałą częścią ciasta ziemniaczanego i wyrównać powierzchnię przy pomocy widelca.

Całość posypać
bułką tartą, pokropić kilkoma kroplami
mleka i ułożyć jeszcze na górze kilka kawałeczków
masła.

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, następnie zwiększyć nagrzewanie do 200°C i piec jeszcze przez następne 15 minut. Po zakonczeniu pieczenia wyjąć zapiekankę z piekarnika, odczekać co najmniej 15 minut i podawać do stołu.SMACZNEGO :)