ßßß Cookit - przepis na Tarta z pomidorami

Tarta z pomidorami

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z dwutygodnika ale pychota! z moimi niewielkimi modyfikacjami w ilości składników. Tarta na kruchym spodzie, bardzo treściwa - szybko zapełniająca brzuszek. :-)
Tym razem upiekłam ją w silikonowej okrągłej formie, z numeru 7-ego tego czasopisma.
Składniki na ciasto:
25 dag mąki pszennej
12,5 dag margaryny (np. Kasia)
0,5 łyżeczki soli
3 żółtka
Składniki na farsz:
15 dag śmietany 12%
3 jajka
2 kulki sera mozzarella
kilka listków świeżej bazylii
1 duży pomidor
sól morska i pieprz czarny do smaku
Lista zakupów.
Składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie. Następnie formujemy z niego kulkę i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC. Schłodzonym ciastem wykładamy dno i boki foremki i nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20-25 minut.
Mozzarellę kroimy w plastry, tak samo jak pomidory (pomidory mają być dość grubo pokrojone - ok. 8 mm). Jajka delikatnie ubijamy ze śmietaną, tak aby nie doprowadzić do powstania piany, a następnie doprawiamy solą i pieprzem.
Na podpieczony spód wykładamy kolejno: mozzarellę, trochę listków świeżej bazylii oraz pomidory, następnie całość zalewamy masą z jajek i śmietany. Całość pieczemy w tej samej temperaturze ok. 40 minut. Tartę podajemy gorącą, zaraz po upieczeniu.
Źródło:http://www.kulinarnyantytalent.pl/2012/11/tarta-z-pomidorami.html