Wykonanie
Przepis pochodzi z dwutygodnika ale pychota! z moimi niewielkimi modyfikacjami w ilości składników.
Tarta na kruchym spodzie, bardzo treściwa - szybko zapełniająca brzuszek. :-)Tym razem upiekłam ją w silikonowej okrągłej formie, z numeru 7-ego tego czasopisma.

Składniki na ciasto:25 dag
mąki pszennej12,5 dag
margaryny (np.
Kasia)0,5 łyżeczki
soli3
żółtkaSkładniki na farsz:15 dag
śmietany 12%3
jajka2 kulki
sera mozzarellakilka listków świeżej
bazylii1 duży
pomidorsól morska i
pieprz czarny do smakuLista zakupów.Składniki na ciasto zagniatamy i wyrabiamy, aż ciasto stanie się gładkie. Następnie formujemy z niego kulkę i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC. Schłodzonym
ciastem wykładamy dno i boki foremki i nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20-25 minut.
Mozzarellę kroimy w plastry, tak samo jak
pomidory (
pomidory mają być dość grubo pokrojone - ok. 8 mm).
Jajka delikatnie ubijamy ze
śmietaną, tak aby nie doprowadzić do powstania piany, a następnie doprawiamy
solą i
pieprzem.Na podpieczony spód wykładamy kolejno:
mozzarellę, trochę listków świeżej
bazylii oraz
pomidory, następnie całość zalewamy masą z
jajek i
śmietany. Całość pieczemy w tej samej temperaturze ok. 40 minut. Tartę podajemy gorącą, zaraz po upieczeniu.