Wykonanie
Pewnie pomyślicie, że praktycznie każdy
sos jest łatwy, ale ten jest do tego jeszcze świetny w smaku i można go także wykorzystać tak jak komu wygodnie,- Do placków,- Do
ziemniaków,- Do
kaszy ......No to zaczynamySkładniki- 1 kg
wieprzowiny (ja kupowałem
łopatkę),-
papryka mielona ostra i słodka,-
jałowiec,-
kolendra (kulki),-
liść laurowy,-
śmietana kwaśna,-
sól,
pieprzPrzygotowanie
Mięso pokroić w kawałki (może być kostka), doprawić
papryką,
solą,
pieprzem, jałowcem,
kolendrą (można też kilka utrzeć w moździeżu) i
liściem laurowym.Smażymy na patelni do silnego zarumienienia, podlewamy
wodą i dusimy do miękkości
mięsa.Kiedy już wszystko ładnie się nam udusiło - ja wyciągam jałowca i
liść laurowy.

Sos zagęszczamy
mąką i
śmietaną, podajemy z tym co lubimy...........Smacznego :)
