Wykonanie
Na wstępie chciałabym przeprosić za nieobecność na blogu - zbliża się koniec roku szkolnego, a poprawianie ocen niestety priorytetem przewyższa wszelkie zabawy w kuchni. Ponadto karta pamięci w aparacie prawdopodobnie się popsuła, przez co trochę czasu zajęło znalezienie i kupno nowej. No cóż, złośliwość rzeczy martwych.Dzisiejsze ciasto należy do tych, które przed spróbowaniem własnymi kubkami smakowymi nie wydaje się jadalne. Jest jednak zdecydowanie warte wypróbowania - a na dodatek ma raczej niespotykany, intensywny zielony kolor, który wspaniale ożywia wygląd nakrytego stołu.Uwaga! Aby uzyskać kolor, jak na zdjęciu, może być potrzebny barwnik (można go ewentualnie zastąpić
szpinakiem).SKŁADNIKI:Na ciasto:150 g
mąki150 g
cukru120 g
masła bądź
masła roślinnegosok z połówki
cytrynyogórek (ok. 200 – 230 g)
jajkopłaska łyżeczka
proszku do pieczeniaNa krem:100 g
sera na sernik lub
serka philadelphiasok z połówki
cytrynyłyżeczka otartej
skórki z cytrynycukier do smaku (u mnie 3 - 4 łyżki)SPOSÓB WYKONANIA:
Masło utrzeć z
cukrem.Dodać
jajko,
sok z cytryny,
ogórka i ciągle miksować.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia.Dokładnie połączyć składniki.Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem.Piec w temp 170 stopni ok. 25 – 30 min do tzw. suchego patyczka.Kiedy ostygnie, polać schłodzonym kremem.