Wykonanie
Oto nasza dzisiejsza kolacja. Słodko-kwaśna, delikatna i przede wszystkim: wyjątkowa w smaku. To jedno z tych dań, które raz zjedzone pozostaje na długo w pamięci. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, potrzebujemy do niej niewielu składników, a efekt jest bardzo pozytywnie zaskakujący, nie tylko
smakowo, ale też wizualnie. Najlepszy komentarz: "Kochanie, naprawdę pyszna jest ta
sałatka!" :)

Składniki (porcja jak widać):250g paluszków
krabowych1 puszka
kukurydzy1 puszka
ananasaok 100g
żółtego sera, najlepiej w kawałku2 łyżki
majonezu lub 3 łyżki
jogurtu naturalnego (w wersji light)2 łyżeczki pr zyprawy
currypieprzbazyliaWykonanie:Paluszki
krabowe kroimy w plasterki (jeśli są lepszej jakości, niż te kupione przeze mnie powinny zachować kształt). Odsączamy z zalewy
kukurydze i
ananasa, którego kroimy w kostkę. Kroimy
ser: jeżeli mamy w kawałku w kostkę, jeżeli w plastrach, jak ja, w plasterki. Wszystko wkładamy do dużej miski (jak widać, nieco się pomyliłam w oszacowaniu przestrzeni potrzebnej na mieszanie- stąd dzisiaj na zdjęciach aż trzy różne naczynia). Robimy sos:
majonez, lub
jogurt naturalny, jeśli uważamy na kaloryczność mieszamy z
curry, sporą ilością
pieprzu i
bazylii. Nie solimy, gdyż
curry jest już bardzo słone (chociaż warto spróbować). Dodajemy do sałatki, wszystko mieszamy i gotowe.Jeśli lubicie
owoce w wytrawnych daniach, na pewno będziecie zachwyceni. Smacznego!



