Wykonanie
Dzień dobry!Dzisiaj chciałybyśmy pokazać Wam, że
szpinak wcale nie musi być nudny oraz podzielić się z
Wami przepisem na pyyszną roladę
szpinakową, którą odkryłyśmy całkiem niedawno i okazała się strzałem w dziesiątkę.
Szpinak ma wiele zalet o których nie wszyscy słyszeli np.:- poprawia wygląd naszej skóry i włosów,- reguluje poziom cholesterolu oraz rozszerza naczynia krwionośne,- zawiera witaminę C - dzięki
czemu podnosi odporność organizmu,- zapobiega także otłuszczeniu wątroby i reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie,- dobrze wpływa na trawienie, poleca się go także jako środek pomagający w leczeniu zaparć i nadciśnienia.
Szpinak zawiera bardzo dużo
wody i jest niskokaloryczny: 100 gramów
szpinaku to zaledwie 20- 32 kalorii. Jest więc on idealną przekąską po intensywnym treningu lub jako szybka przekąska w trakcie zabieganego dnia na uczelni.Mam nadzieję, że ten przepis posmakuje Wam tak jak i nam! :)Rolada szpinakowaCzas przyrządzenia: 50 - 60 min.Poziom trudności : łatwySkładniki:450g
szpinaku mrożonego, rozdrobnionego (najlepszy jest ten w bryłkach, ponieważ zawiera mało
wody)2 ząbki
czosnku4
jajka2 łyżki
mąki150g
łososia (1 płat)1
serek almette
śmietankowy1
serek almette
chrzanowy1 łyżka
masłaIlość porcji : około 20Sposób przygotowania:
Szpinak podsmażyć z
masłem i z wyciśniętym przez praskę
czosnkiem. Odcedzić.Do wystudzonego
szpinaku dodać 4
żółtka, 2 łyżki
mąki oraz pianę ubitą z 4
białek. Wyłożyć masę
szpinakową na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 min w temp.180 ° C .Na upieczonym i wystudzonym cieście rozsmarować
serki almette (najlepiej jeden almette na jednej połowie, a drugi na drugiej połowie, żeby dwa smaki po zwinięciu się zmieszały).Na
serki wzdłuż brzegu położyć płat
łososia i zacząć zwijać jak roladę. Następnie schować do lodówki.Smacznego!


Trzy apetyczne