ßßß Cookit - przepis na Szpinak - nie taki straszny, jak go malują

Szpinak - nie taki straszny, jak go malują

nazwa

Wykonanie

Dzień dobry!
Dzisiaj chciałybyśmy pokazać Wam, że szpinak wcale nie musi być nudny oraz podzielić się z Wami przepisem na pyyszną roladę szpinakową, którą odkryłyśmy całkiem niedawno i okazała się strzałem w dziesiątkę.
Szpinak ma wiele zalet o których nie wszyscy słyszeli np.:
- poprawia wygląd naszej skóry i włosów,
- reguluje poziom cholesterolu oraz rozszerza naczynia krwionośne,
- zawiera witaminę C - dzięki czemu podnosi odporność organizmu,
- zapobiega także otłuszczeniu wątroby i reguluje odkładanie tłuszczu w organizmie,
- dobrze wpływa na trawienie, poleca się go także jako środek pomagający w leczeniu zaparć i nadciśnienia.
Szpinak zawiera bardzo dużo wody i jest niskokaloryczny: 100 gramów szpinaku to zaledwie 20- 32 kalorii. Jest więc on idealną przekąską po intensywnym treningu lub jako szybka przekąska w trakcie zabieganego dnia na uczelni.
Mam nadzieję, że ten przepis posmakuje Wam tak jak i nam! :)
Rolada szpinakowa
Czas przyrządzenia: 50 - 60 min.
Poziom trudności : łatwy
Składniki:
450g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego (najlepszy jest ten w bryłkach, ponieważ zawiera mało wody)
2 ząbki czosnku
4 jajka
2 łyżki mąki
150g łososia (1 płat)
1 serek almette śmietankowy
1 serek almette chrzanowy
1 łyżka masła
Ilość porcji : około 20
Sposób przygotowania:
Szpinak podsmażyć z masłem i z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Odcedzić.
Do wystudzonego szpinaku dodać 4 żółtka, 2 łyżki mąki oraz pianę ubitą z 4 białek. Wyłożyć masę szpinakową na dużą blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20 min w temp.180 ° C .
Na upieczonym i wystudzonym cieście rozsmarować serki almette (najlepiej jeden almette na jednej połowie, a drugi na drugiej połowie, żeby dwa smaki po zwinięciu się zmieszały).
Na serki wzdłuż brzegu położyć płat łososia i zacząć zwijać jak roladę. Następnie schować do lodówki.
Smacznego!
Trzy apetyczne
Źródło:http://trzyapetyczne.blogspot.com/2014/04/szpinak.html