Wykonanie

Ciasto pachnące
miodem, który nadaje mu także ładny złoty kolor. Przełożony smacznym puszystym kremem, z polewą. Najsmaczniejszy dopiero po dwóch dniach od przygotowania.

Ciasto: forma 23 x 23 cm60 dag
mąki pszennej15 dag
cukru pudru3 . łyżki .
miodu15 dag
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia2
żółtka szczypta
soliKrem grysikowy8 łyżek
kaszy manny750 ml
mleka12 dag
cukru20 dag
masła10 dag
cukru pudrucukier waniliowyPOLEWASposób wykonania:CiastoWszystkie składniki, zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Podzielić na trzy równe części, każdą część ciasta rozwałkować przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 10-15 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu ciasta wyjąć z formy i przestudzić.KremDo rondla wlać 500 ml
mleka zagotować. 250 ml
mleka wymieszać z
kaszą manną oraz
cukrem,
cukrem waniliowy i wlać na gotujące się
mleko, cały czas mieszać do czasu aż
kasza zgęstnieje, odstawić do wystygnięcia.
Masło ucieramy na jasną i puszystą masę z
cukrem pudrem, do
masła dodajemy po łyżce zimnej
kaszy i dokładnie miksujemy na puszysty krem.Pierwszy blat ciasta smarujemy połową kremu, na to wykładamy kolejny blat ciasta smarujemy pozostałą częścią kremu, przykrywamy trzecim blatem i polewamy polewą