Wykonanie
Pączki produkcji J mojej mamy, są przepyszne puszyste długo zachowują świeżości. Natomiast przepis zaczerpnięty z książki „Domowe ciasta i ciasteczka”
SKŁADNIKI50 dag
mąki5 dag (3 łyżki)
cukru6 dag
margaryny2 całe
jaja i 3
żółtkaszklanka
mleka5 dag
drożdży1/2 słoika powideł lub
dżemu1 łyżka
octu lub
spirytususzczypta
soli50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
Drożdże rozetrzeć z odrobiną
cukru,
mąki i połową
mleka (letniego). Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Całe
jaja i
żółtka ubić na parze z
cukrem, dodać szczyptę
soli. Do przesianej
mąki dodać
mleko, rozczyn, roztopiony tłuszcz, ubite
jaja i
ocet. Ciasto wyrabiać, aż będzie odchodzić od ręki. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Wyrośnięte rozwałkować na grubość około 1 cm i wykroić szklanką krążki. Na każdy krążek nałożyć powideł lub
dżemu, przykryć drugim krążkiem, docisnąć brzegi i ułożyć na stolnicy posypanej
mąką. Pozostawić do podrośnięcia.Tłuszcz podgrzać do właściwej temperatury tzn. takiej, w której wrzucony do rozgrzanego tłuszczu mały kawałek ciasta natychmiast wypływa. Wyrośnięte pączki wkładać do gorącego tłuszczu spodnią stroną do góry. Naczynie przykryć pokrywą. Gdy pączki zrumienią się przewrócić je na drugą stronę i dosmażyć bez przykrycia. Co jakiś czas wrzucać do rozgrzanego tłuszczu kawałek surowego
ziemniaka.Gotowe pączki wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu na bibule i posypać
cukrem pudrem.