Wykonanie
Chrupiąca skórka, miękki środek i zapach jaki rozchodzi się podczas pieczenia bułeczek to główne powody dla których warto je upiec.
Ciasto0,5 kg
mąki pszennejszklanka ciepłego
mleka3 łyżki
masła5 dag
drożdży1
żółtkołyżeczka
soliłyżeczka
cukruPrzygotowanie1. Delikatnie podgrzać
mleko,
masło rozpuścić a następnie i odstawić do przestudzenia.2. Z 1/3 szklanki ciepłego
mleka,
cukru,
drożdży oraz łyżki
mąki robimy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce.3. Do
mąki dodać
sól i dokładnie wymieszać, następnie dodać
żółtko, zaczyn oraz stopione przestudzone
masło i wyrabiając stopniowo dodawać pozostałe
mleko. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie.3.Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia 45-60 minut.4. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować i wycinać bułeczki za pomocą szklanki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawić do podrośnięcia na około 20-30 minut.5.
Bułki przed pieczeniem posmarować
mlekiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 185 C. 15-20 minut aż się zarumienią.