ßßß
Chrupiąca skórka, miękki środek i zapach jaki rozchodzi się podczas pieczenia bułeczek to główne powody dla których warto je upiec.
Ciasto0,5 kg mąki pszennejszklanka ciepłego mleka3 łyżki masła5 dag drożdży1 żółtkołyżeczka soliłyżeczka cukruPrzygotowanie1. Delikatnie podgrzać mleko, masło rozpuścić a następnie i odstawić do przestudzenia.2. Z 1/3 szklanki ciepłego mleka, cukru, drożdży oraz łyżki mąki robimy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce.3. Do mąki dodać sól i dokładnie wymieszać, następnie dodać żółtko, zaczyn oraz stopione przestudzone masło i wyrabiając stopniowo dodawać pozostałe mleko. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie.3.Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia 45-60 minut.4. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować i wycinać bułeczki za pomocą szklanki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawić do podrośnięcia na około 20-30 minut.5.Bułki przed pieczeniem posmarować mlekiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 185 C. 15-20 minut aż się zarumienią.