Wykonanie
![](/Data/Images/rarossa.blogspot.com\2013_slash_11_slash_buki-pszenne/l/-1259236235.jpg)
Chrupiąca skórka, miękki środek i zapach jaki rozchodzi się podczas pieczenia bułeczek to główne powody dla których warto je upiec.
![](/Data/Images/rarossa.blogspot.com\2013_slash_11_slash_buki-pszenne/l/-457446298.jpg)
Ciasto0,5 kg
mąki pszennejszklanka ciepłego
mleka3 łyżki
masła5 dag
drożdży1
żółtkołyżeczka
soliłyżeczka
cukruPrzygotowanie1. Delikatnie podgrzać
mleko,
masło rozpuścić a następnie i odstawić do przestudzenia.2. Z 1/3 szklanki ciepłego
mleka,
cukru,
drożdży oraz łyżki
mąki robimy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia w ciepłe miejsce.3. Do
mąki dodać
sól i dokładnie wymieszać, następnie dodać
żółtko, zaczyn oraz stopione przestudzone
masło i wyrabiając stopniowo dodawać pozostałe
mleko. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie elastyczne i gładkie.3.Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia 45-60 minut.4. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować i wycinać bułeczki za pomocą szklanki. Bułeczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie odstawić do podrośnięcia na około 20-30 minut.5.
Bułki przed pieczeniem posmarować
mlekiem. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 185 C. 15-20 minut aż się zarumienią.
![](/Data/Images/rarossa.blogspot.com\2013_slash_11_slash_buki-pszenne/l/-904868735.jpg)