Wykonanie

Sezon na
gruszki w pełni więc i okazji do przyrządzania smakołyków z tymi
owocami nie brakuje, a że ciasta z
gruszkami jeszcze nie było u mnie w domu, postanowiłam naprawić ten błąd. Upiekłam kruche ciasto z
budyniem i
gruszkami w karmelu.

Składniki2 szklanki
mąki0,5 szklanki
cukru3
żółtka0,5 kostki
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 budynie
czekoladowe z
cukrem500 ml
mleka3
gruszkiPonadto karmelizowane
gruszki5
gruszek4 łyżki
masła5 łyżek
cukruOpcjonalnie
przyprawy korzenne.
Gruszki obieramy, przekrajmy na pół usuwamy gniazda nasienne . Rozgrzewam
masło, do rozpuszczonego
masła dodajmy
cukier przyprawy korzenne, chwile podgrzewam aż zaczną się karmelizować. Wtedy do karmelowej masy wkładam
gruszki.
Owoce dusić około 5 minut, aż ładnie się przyrumienią.Sposób przygotowaniaWszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę , następnie ciasto włożyć na 15 minut do lodówki.
Gruszki obrać, pokroić w grubsze plastry, ugotować
budyń. Schłodzone ciasto rozwałkować wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem, ułożyć plastry
gruszek, zlać gorącym
budyniem. Na budyniu ułożyć karmelizowane
gruszki, polać
sosem karmelowym który pozostał z
gruszek. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku.