Wykonanie
Końcówka sierpnia nie rozpieszcza nas pogodą - za oknem szaro, a z nieba
padają coraz to bardziej obwite deszcze. Na taką pogodę nie ma nic lepszego, niż jakieś dobre, słodkie ciasto. W mojej głowie zakwitał pomysł na szarlotkę, ale w lodówce dostrzegłam koszyczek pięknych, czerwonych
malin, zerwanych dzień wcześniej w ogrodzie. Szarlotkę odłożyłam na inny dzień i postanowiłam stworzyć coś
malinowego.
Potem samo się wszystko posypało: jak
maliny, no to oczywiście
beza; jak
beza, to i jakiś dobry krem musi być, a jak dobry krem to i jeszcze karmel na osłodę życia. I tak powstało ciasto budyniowe z
owocami .

S K Ł A D N I K I :ciasto:5
żółtek3 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
cukru1 kostka
margarynymasa budyniowa:1 l
mleka4 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
cukru2 łyżeczki
cukru wanilinowego3/4 kostki
margarynybeza:5
białek300 g
cukruszczypta
solidodatkowo:opakowanie masy krówkowej2 szklanki
malin1
banan
P R Z Y G O T O W A N I E :1. Przygotuj ciasto: połącz ze sobą wszystkie potrzebne składniki - zagnieć ciasto bardzo dokładnie. Blachę posmaruj tłuszczem, wyłóż papierem, a następnie
ciastem (wykładamy sam spód!), które przed włożeniem do lodówki oprósz
mąką. Czas przebywania w lodówce: ok. 40 min. Po tym czasie ciasto gęsto nakłuj widelcem i piecz w temperaturze 180 st. C przez ok. 40 min.

2. Przygotuj
bezę:
białka z dodatkiem
soli ubij BARDZO DOKŁADNIE (polecam tu najwyższe obroty miksera). Dodawaj powoli po łyżce
cukru, cały czas ubijając. Masę uformuj wg własnej koncepcji - łyżką, łyżeczką, foremką (ja użyłam rękawa cukierniczego) i susz (piecz) w temperaturze 130 - 140 st. C przez około 45-50 min. Stan bezików możesz sprawdzać co jakiś czas po 40 min. suszenia.

3. Upieczone, gorące ciasto posmaruj masą
krówkową (masa lepiej rozprowadza się na gorącym cieście). Przygotuj masę budyniową: z 1 l
mleka odlej 1,5 szklanki, resztę zagotuj z
cukrem (
cukrami) i tłuszczem. Do odlanego
mleka dodaj
mąkę (
mąki) i dokładnie wymieszaj. Kiedy
mleko w garnku zacznie wrzeć, dodaj
mleko z
mąką. Dokładnie mieszaj, aby uniknąć grudek i gotuj jeszcze przez około 3 minuty.

4. Masę budyniową podziel na dwie części. Spód ciasta wysmaruj jedną częścią, posyp
owocami, następnie przykryj je drugą częścią masy. Na samej górze poukładaj
beziki.

bon appétit!