Wykonanie
Miałam ochotę na włoską niedzielę, czyli czarną
kawę i słodkie tiramisu :) przyznam się szczerze, że ten deser mnie pokonał, :) jest tak słodki, że zjedzenie jednego kawałka to prawdziwy wyczyn. Jednakże polecam, ze względu na szybkość wykonania i urodę :) Smacznego.Składniki (na formę o długości 25 cm):200 g
biszkoptów podłużnych - najlepiej takich puchatych500 g
śmietany kremówki 36%250 g
serka mascarpone1/2 szklanki
cukru pudru2 podwójne
espressoborówki i gorzkie dobrej jakości
kakao do posypaniaPrzygotowanie:1. Parzymy i studzimy
kawę.2. Miksujemy z
cukrem pudrem śmietanę kremówkę do momentu uzyskania puchatej, gęstej
bitej śmietany.3. Gdy
bita śmietana jest ubita dodajemy
serek mascarpone i miksujemy krótko do połącznia (dłuższe miksowanie może spowodować zważenie kremu).4. Formę wykładamy papierem do pieczenia a następnie zanurzamy w zimnej
kawie biszkopty i układamy jeden obok drugiego robiąc w ten sposób spód ciasta. Uwaga:
biszkoptów nie moczymy w
kawie, jedynie delikatnie zanurzamy z jednej i z drugiej strony.5. Na ułożone
biszkopty wykładamy połowę kremu, posypujemy wierzch
kakao używając do tego siitka.6. Następnie wykładamy na wierzch drugą warstwę
biszkoptów, podobnie jak poprzednio zanurzając je w
kawie. Jeśli pierwsze
biszkopty kładliśmy wzdłuż formy, te warto położyć w poprzek.7. Na drugą warstwę
biszkoptów ponownie wykładamy krem, wygładzamy i posypujemy
kakao.Tiramisu najlepiej smakuje po kilkugodzinnym leżakowaniu w lodówce.Przed podaniem deser dekorujemy
owocami - super smakuje z
truskawkami i
borówkami, przelamują
slodycz kremu.Oryginalny przepis pochodzi ze strony kotlet.tvSmacznego.