ßßß
Miałam ochotę na kawałek lekkiego ciasta do popołudniowej herbaty i w ten oto sposób na naszym stole zjawiła się piękna, dostojna i bardzo puchata babka piaskowa. Baba jest pyszna, nie za słodka i pięknie wyrasta. Polecam ten przepis początkującym :) i życzę im smacznych chwil w towarzystwie udanych wypieków :)Składniki:6 jaj od kur z wolnego wybiegu (u nas cudne jaja od kurek Babci Jasi:)!)3/4 szklanki cukru lub cała szklanka, to zależy jak słodkie wypieki lubicie1 szklanka oleju rzepakowego1 szklanka mąki pszennej1 szklanka mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniawszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowejPrzygotowanie:1. Włączamy piekarnik i ustawiamy grzanie góra - dół temperatura 180°C.2. Do misy miksera wbijamy jaja i wsypujemy cukier i miksujemy do uzyskania puszystej jajecznej masy (około 10 minut)3. Następnie do tak ubitych jaj dolewamy stopniowo olej ciągle miksując do połączenia składników, czyli około 5 minut.4. Do składników mokrych partiami wsypujemy przesiane mąki i proszek do pieczenia (ja łączę w jednym naczyniu mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia a nastepnie przesiewam stopniowo przez sito do masy) i mieszamy szpatułką lub łyżką, nie używamy już miksera. Bardzo ważne jest dokładne i delikatne wmieszanie mąki.5. Gotowe ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej foremki. Ja mam formę silikonową i tylko ją natłuszczam olejem, jesli posiadacie formę aluminiową to koniecznie dobrze ją wysmarujcie tłuszczem i posypcie bułką tartą lub kaszą manną, tak by nie mieć problemu z wyjęciem ciasta.6. Babkę wkładamy do nagrzanego piekarnika (temp. 180°C.) i pieczemy przez około 45 minut.Gotową babkę, zostawiamy przez chwilę w cieple w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami a nastepnie studzimy i wyjmujemy z foremki. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem, ewentualnie polewą czekoladową. :)Baba jest pyszna, puchata, idealna do popołudniowej herbaty czy kawy. Nawet mojej małej Córeczce smakowała :)Przepis pochodzi z bloga przepisyjoli.comSmacznego :)