Wykonanie

Nie wiem jak wy, ale ja kocham wszystko co
czekoladowe :) ale, że teraz nie
mogę jeść
przetworów mlecznych no i wiem to i owo o niezdrowych właściwościach
czekolady, to szukam alternatywy, żeby codzienność było czekoladowa i słodka nawet bez
czekolady. I oto prezentuje Wam nowe odkrycie - pyszny
krem czekoladowy na bazie
kaszy jaglanej i
bananów... Niemożliwe?... A jednak :) Spróbujcie sami :)Składniki (na około 500 mililitrów kremu):3
banany3/4 szklanki
kaszy jaglanej2 łyżki karobu (możecie zastąpić karob i dodać
kakao, my staramy się do niego przekonać, skoro jest taki zdrowy, choć przyznam, że ma troszkę specyficzny posmak)
syrop z agawy do smakuPrzygotowanie:1.
Kaszę płuczemy na sicie. Gotujemy w garnku 2 szklanki
wody - do wrzącej
wody wrzucamy
kaszę, gotujemy 5 minut od momentu zagotowania a
potem wyłączamy i trzymamy kolejne 20 minut pod przykryciem.2.
Banany blendujemy z odrobiną
syropu z Agawy a następnie dodajemy do nich
kaszę ciągle blendując. to ile
kaszy dodacie zależy od was i tego jaką gęstość kremu chcecie otrzymać.3. Gdy masa ma porządaną konsystencję dodajemy do niej jeszcze karob (opcjonalnie
kakao) i ponownie blendujemy. W razie potrzeby dosładzając
syropem z agawy.Gotowy krem jest naprawdę smaczny, słodki i
czekoladowy. Można go przetrzymywać w słoiku około 5 dni.Nadaje się do sucharów,
chleba, naleśników a także świetnie smakuje sam jako
budyń.Przepis lekko zmodyfikowany ze strony olgasmile.comSmaacznego :)