Wykonanie

Ciasto ucierane ze
śliwkami i
bezą podano :) :) Przepis na ten wypiek pochodzi od Mamy mojej Przyjaciółki i jak każdy "Maminy" przepis jest pyszny. Polecam Wam go baaaaaaaardzo :) upieczcie a nie pożałujecie. Ciasto jest idealne,
śliwki nadają lekkiej kwaskowatości a
beza słodyczy, do tego nie tylko świetnie smakuje,ale też cieszy oko, więc jest idealne, gdy spodziewacie się gości :)Składniki na ciasto:2
jaja od kur z wolnego wybiegu0,5 kostki
masła (125 g)0,5 szklanki
cukru brązowego1 szklanka
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 kg
śliwekSkładniki na
bezę:3
białka0,5 szklanki
cukruPrzygotowanie:
Śliwki myjemy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy
bułką tartą lub
kaszą manną.Piekarnik włączamy i ustawiamy temperaturę 180°CUbijamy
białka z
cukrem. Dodajemy
żółtka i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo
mąkę i
proszek do pieczeniai miksujemy do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy rozpuszczone
masło i miksujemy aż wszystkie składniki utworzą jednolitą masę.Ciasto przekładamy do tortownicy, na jego wierzchu układamy
śliwki, rozcięciem ku górze i posypujemy je odrobiną
cukru. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C.W tym czasie ubijamy
białka z
cukrem na sztywną pianę. Gdy
beza jest gotowa wkładamy ją do lodówki. Po upływie 30 minut wyjmujemy ciasto z piekarnika, wykładamy na nie
bezę a nastepnie pieczemy przez kolejne 50 minut.Po tym czasie ciasto jest już gotowe.Smacznego :)Ciasto jest idealne: puszyste i smaczne. U nas znika w jedno popołudnie :)