Wykonanie
W tym roku na Wielkanoc obdarowałam
bliskich pięknymi babeczkami:)

Składniki na babeczki:4 szklanki
mąki4 łyżeczki
proszku do pieczenia2 szklanki
cukru1 łyżeczka
soli2 szklanki
mleka8-10 łyżek
oleju4-6 jaj2 mieszanki skórek do keksaPiekarnik nagrzej do 180-200°C.Do miski wrzuć wszystkie sypkie składniki.

Dodaj płynne składniki i zamieszaj używająctrzepaczki lub miksera.

Do ciasta dodaj mieszankę keksową.

Ciasto przełóż łyżką do formy, wyłożonej wcześniej papilotkami - do 3/4 wysokości.

Piecz w 180-200°C przed 15-20 min, aż będą złotobrązowe.Zostaw do całkowitego ostygnięcia.Z podanych ilości wyszło mi 19 dużych babeczek i 48 malutkich.


Upieczone babeczki można ozdobić pysznym lukrem maślanym :)Składniki na
lukier do dekoracji:250 g
masła4 łyżeczki
cukru waniliowego lub odrobina ekstraktu1 kg
cukru pudru8-10 łyżek
mlekabarwniki spożywczeDo miski włóż
masło w temperaturze pokojowej,dodaj część
cukru pudru i
cukier waniliowy i
mleko.

Miksuj, aż
masło zacznie być puszyste.Dodawaj stopniowo resztę
cukru pudru.Miksuj do uzyskania gęstego, gładkiego kremu.

Poniżej efekty końcowe zdobienia moich babeczek :)


Smacznego!K.:)