ßßß Cookit - przepis na WIOSENNO-WIELKANOCNE BABECZKI

WIOSENNO-WIELKANOCNE BABECZKI

nazwa

Wykonanie

W tym roku na Wielkanoc obdarowałam bliskich pięknymi babeczkami
:)
Składniki na babeczki:
4 szklanki mąki
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki cukru
1 łyżeczka soli
2 szklanki mleka
8-10 łyżek oleju
4-6 jaj
2 mieszanki skórek do keksa
Piekarnik nagrzej do 180-200°C.
Do miski wrzuć wszystkie sypkie składniki.
Dodaj płynne składniki i zamieszaj używając
trzepaczki lub miksera.
Do ciasta dodaj mieszankę keksową.
Ciasto przełóż łyżką do formy, wyłożonej wcześniej papilotkami - do 3/4 wysokości.
Piecz w 180-200°C przed 15-20 min, aż będą złotobrązowe.
Zostaw do całkowitego ostygnięcia.
Z podanych ilości wyszło mi 19 dużych babeczek i 48 malutkich.
Upieczone babeczki można ozdobić pysznym lukrem maślanym :)
Składniki na lukier do dekoracji:
250 g masła
4 łyżeczki cukru waniliowego lub odrobina ekstraktu
1 kg cukru pudru
8-10 łyżek mleka
barwniki spożywcze
Do miski włóż masło w temperaturze pokojowej,
dodaj część cukru pudru i cukier waniliowy i mleko.
Miksuj, aż masło zacznie być puszyste.
Dodawaj stopniowo resztę cukru pudru.
Miksuj do uzyskania gęstego, gładkiego kremu.
Poniżej efekty końcowe zdobienia moich babeczek :)
Smacznego!
K.:)
Źródło:http://katrina-huraganwkuchni.blogspot.com/2012/04/wiosenno-wielkanocne-babeczki.html