ßßß
Smaczny i orzeźwiający letni deser dla fanów czarnej porzeczki. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a po zastąpieniu spodu biszkoptami lub herbatnikami staje się jeszcze łatwiejszy. Polecam poeksperymentować z innymi owocami. Ja robiłam jeszcze w wersji z truskawkami, ale niestety nie miałam kiedy zrobić zdjęcia.Przepraszam za słabą jakość zdjęć, ale robiłam je pod wieczór, bezpośrednio przed podaniem.Składniki na biszkopt:2 jajka2 łyżki cukru2 łyżki mąki½ łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki na masę serową:800 g waniliowego serka homogenizowanego1 szkl. czarnej porzeczki + ok. 3 łyżki do galaretki25 g żelatynyew. można dodać trochę cukru, gdyby porzeczki były wyjątkowo kwaśneDodatkowo:2 galaretki porzeczkowe600 ml gorącej wodyBiszkopt przygotować tak, jak w poprzednich przepisach, w blasze o śred. 21 cm.Galaretkę przygotować wg. przepisu na opakowaniu, ale ze zmniejszoną ilością wody. Odstawić do wystudzenia.Żelatynę zalać gorącą (nie wrzącą!) wodą, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia. W międzyczasie przemieszać.Serek homogenizowany umieścić w misce. Porzeczki zmiksować blenderem, 1-2 łyżki dodać do serka, resztę przetrzeć przez sito lub przecisnąć przez gazę i dopiero wtedy dodać do masy serowej. Na końcu wmiksować przestudzoną żelatynę.Masę serową wyłożyć na spód biszkoptowy, wstawić do lodówki do stężenia. Na koniec wylać na wierzch tężejącą galaretkę z odłożonymi porzeczkami.Przepis bierze udział w akcji:
Ewka