Wykonanie
Smaczny i orzeźwiający letni deser dla fanów
czarnej porzeczki. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a po zastąpieniu
spodu biszkoptami lub
herbatnikami staje się jeszcze łatwiejszy. Polecam poeksperymentować z innymi
owocami. Ja robiłam jeszcze w wersji z
truskawkami, ale niestety nie miałam kiedy zrobić zdjęcia.Przepraszam za słabą jakość zdjęć, ale robiłam je pod wieczór, bezpośrednio przed podaniem.Składniki na
biszkopt:2
jajka2 łyżki
cukru2 łyżki
mąki½ łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na masę
serową:800 g
waniliowego serka homogenizowanego1 szkl.
czarnej porzeczki + ok. 3 łyżki do
galaretki25 g
żelatynyew. można dodać trochę
cukru, gdyby
porzeczki były wyjątkowo kwaśneDodatkowo:2
galaretki porzeczkowe600 ml gorącej
wodyBiszkopt przygotować tak, jak w poprzednich przepisach, w blasze o śred. 21 cm.
Galaretkę przygotować wg. przepisu na opakowaniu, ale ze zmniejszoną ilością
wody. Odstawić do wystudzenia.
Żelatynę zalać gorącą (nie wrzącą!)
wodą, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia. W międzyczasie przemieszać.
Serek homogenizowany umieścić w misce.
Porzeczki zmiksować blenderem, 1-2 łyżki dodać do
serka, resztę przetrzeć przez sito lub przecisnąć przez gazę i dopiero wtedy dodać do masy serowej. Na końcu wmiksować przestudzoną
żelatynę.Masę
serową wyłożyć na spód
biszkoptowy, wstawić do lodówki do stężenia. Na koniec wylać na wierzch tężejącą
galaretkę z odłożonymi
porzeczkami.Przepis bierze udział w akcji:
Ewka