ßßß Cookit - przepis na Porzeczkowy sernik na zimno

Porzeczkowy sernik na zimno

nazwa

Wykonanie

Smaczny i orzeźwiający letni deser dla fanów czarnej porzeczki. Nie wymaga dużego nakładu pracy, a po zastąpieniu spodu biszkoptami lub herbatnikami staje się jeszcze łatwiejszy. Polecam poeksperymentować z innymi owocami. Ja robiłam jeszcze w wersji z truskawkami, ale niestety nie miałam kiedy zrobić zdjęcia.
Przepraszam za słabą jakość zdjęć, ale robiłam je pod wieczór, bezpośrednio przed podaniem.
Składniki na biszkopt:
2 jajka
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
800 g waniliowego serka homogenizowanego
1 szkl. czarnej porzeczki + ok. 3 łyżki do galaretki
25 g żelatyny
ew. można dodać trochę cukru, gdyby porzeczki były wyjątkowo kwaśne
Dodatkowo:
2 galaretki porzeczkowe
600 ml gorącej wody
Biszkopt przygotować tak, jak w poprzednich przepisach, w blasze o śred. 21 cm.
Galaretkę przygotować wg. przepisu na opakowaniu, ale ze zmniejszoną ilością wody. Odstawić do wystudzenia.
Żelatynę zalać gorącą (nie wrzącą!) wodą, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia. W międzyczasie przemieszać.
Serek homogenizowany umieścić w misce. Porzeczki zmiksować blenderem, 1-2 łyżki dodać do serka, resztę przetrzeć przez sito lub przecisnąć przez gazę i dopiero wtedy dodać do masy serowej. Na końcu wmiksować przestudzoną żelatynę.
Masę serową wyłożyć na spód biszkoptowy, wstawić do lodówki do stężenia. Na koniec wylać na wierzch tężejącą galaretkę z odłożonymi porzeczkami.
Przepis bierze udział w akcji:
Ewka
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2013/08/porzeczkowy-sernik-na-zimno.html