Wykonanie
Z
makaronu można wymyślić bardzo wiele. Już nie raz uratował mnie w sytuacji pt. „pusta lodówka”. Tym razem jedno z najprostszych dań, jakie można wymyślić. Stworzone z resztek z mojej lodówki. Chociaż jest to danie wawaryjne, wyszło bardzo smaczne i niewykluczone, że jeszcze nie raz je powtórzę.Składniki dla 2 osób:1-1,5 szklanki
makaronu kolanka (mniej więcej, tyle, ile zazwyczaj szykujecie dla 2 osób)½ szklanki
groszku3 cienkie
zielone szparagi1 łyżka kwaśnej
śmietany2 łyżki
miękkiego sera żółtego, startego na tarce o małych oczkach
sól,
biały pieprz, malutka szczypta
gałki muszkatołowejMakaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Osobno ugotować do miękkości
groszek i
szparagi pokrojone w drobną kostkę (odciąć zdrewniałe końcówki).
Makaron odcedzić (nie płukać zimną
wodą!), wrzucić ponownie do garnka, dodać warzywa i pozostałe składniki. Chwilkę podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia
sera i połączenia ze
śmietaną.Ewka