Wykonanie

Nieodzowny element mojej imprezy sylwestrowej od kilku lat. Pyszne, mięciutkie. Najlepiej smakują z barszczem czerwonym .Składniki ciasto:1 kilogram
mąki pszennej tortowej1,5 kostki
margaryny3
jaja + 1 do posmarowania3 łyżki
cukruSzczypta
soli100 gram
drożdży1 szklanka gęstej
śmietanySkładniki na nadzienie:1 kg
kapusty kiszonej30 dag
pieczarek2
cebulełyżka
bułki tartejFarsz:
Kapustę ugotować do miękkości ( około 1,5 godziny).
Cebulę podsmażyć, dodać
pieczarki. Do ugotowanej
kapusty dodać
cebulę z
pieczarkami oraz
pieprz i
sól. Wymieszać. Przepuścić przez maszynkę. Dodać łyżkę
bułki tartej i wymieszać.
Mąkę przesiać, połączyć z
miękką margaryną. Dodać
jaja,
sól,
śmietanę, roztarte z
cukrem drożdże. Zagnieść ciasto i włożyć na 40 minut do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkować ciasto na grubość kilka mm. Wzdłuż długości cista ułożyć farsz i zwinąć ruloniki. Pokroić na 2-3 cm kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować paszteciki rozbełtanym
jajem. Piec 15-20 minut do uzyskania złotego koloru skórki w średnio rozgrzanym piekarniku. ( Pierwszego dnia są chrupiące, ale ja najbardziej lubię je następnego dnia, gdy przebywają noc w reklamówce foliowej. Wtedy są mięciutkie)Smacznego!

Aga:)