ßßß Cookit - przepis na Paszteciki z kapustą i grzybami

Paszteciki z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Nieodzowny element mojej imprezy sylwestrowej od kilku lat. Pyszne, mięciutkie. Najlepiej smakują z barszczem czerwonym .
Składniki ciasto:
1 kilogram mąki pszennej tortowej
1,5 kostki margaryny
3 jaja + 1 do posmarowania
3 łyżki cukru
Szczypta soli
100 gram drożdży
1 szklanka gęstej śmietany
Składniki na nadzienie:
1 kg kapusty kiszonej
30 dag pieczarek
2 cebule
łyżka bułki tartej
Farsz: Kapustę ugotować do miękkości ( około 1,5 godziny). Cebulę podsmażyć, dodać pieczarki. Do ugotowanej kapusty dodać cebulę z pieczarkami oraz pieprz i sól. Wymieszać. Przepuścić przez maszynkę. Dodać łyżkę bułki tartej i wymieszać.
Mąkę przesiać, połączyć z miękką margaryną. Dodać jaja, sól, śmietanę, roztarte z cukrem drożdże. Zagnieść ciasto i włożyć na 40 minut do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkować ciasto na grubość kilka mm. Wzdłuż długości cista ułożyć farsz i zwinąć ruloniki. Pokroić na 2-3 cm kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować paszteciki rozbełtanym jajem. Piec 15-20 minut do uzyskania złotego koloru skórki w średnio rozgrzanym piekarniku. ( Pierwszego dnia są chrupiące, ale ja najbardziej lubię je następnego dnia, gdy przebywają noc w reklamówce foliowej. Wtedy są mięciutkie)
Smacznego!
Aga:)
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2012/12/paszteciki-z-kapusta-i-grzybami.html