ßßß
Moja pierwsza przygoda z knedlami :) I do tego bardzo udana. Przepis bardzo szybki, smaczny i sycący, w sam raz dla studentów lubiących mączne potrawy. Polecam. Tradycyjnie wyszła jedna mega porcja lub dwie mniejsze, ponieważ knedle są naprawdę duże :)Skorzystałam z tego przepisu.Składniki:200 g sera białego (u mnie tłusty)2 łyżki rozpuszczonego masła½ szkl. mąki1 małe jajkocukier waniliowy do smaku2 płaskie łyżeczki cukru2 śliwki (u mnie dosyć duże, okrągłe, fioletowe)Ser zmiksować lub dokładnie rozgnieść łyżką/widelcem. Dodać jajko, cukier, masło i mąkę (dałam tyle, żeby można było uformować knedle, ciasto trochę się kleiło). Śliwki pokroić na ćwiartki. Omączonymi rękoma formować małe placuszki, nakładać po kawałku śliwki i zlepiać knedle. Wrzucać do wrzącej wody i gotować ok. 5-10 minut (w zależności od rozmiaru).
Przepis bierze udział w akcji Nakarm się studencie!Ewka