Wykonanie

Moja pierwsza przygoda z knedlami :) I do tego bardzo udana. Przepis bardzo szybki, smaczny i sycący, w sam raz dla studentów lubiących mączne potrawy. Polecam. Tradycyjnie wyszła jedna mega porcja lub dwie mniejsze, ponieważ knedle są naprawdę duże :)Skorzystałam z tego przepisu.Składniki:200 g
sera białego (u mnie tłusty)2 łyżki rozpuszczonego
masła½ szkl.
mąki1 małe
jajkocukier waniliowy do smaku2 płaskie łyżeczki
cukru2
śliwki (u mnie dosyć duże, okrągłe, fioletowe)
Ser zmiksować lub dokładnie rozgnieść łyżką/widelcem. Dodać
jajko,
cukier,
masło i
mąkę (dałam tyle, żeby można było uformować knedle, ciasto trochę się kleiło).
Śliwki pokroić na ćwiartki. Omączonymi rękoma formować małe placuszki, nakładać po kawałku
śliwki i zlepiać knedle. Wrzucać do wrzącej
wody i gotować ok. 5-10 minut (w zależności od rozmiaru).

Przepis bierze udział w akcji Nakarm się studencie!Ewka