ßßß
Można powiedzieć, że jest to tarta kombinowana. Powstała z tego, co akurat było w lodówce. Dodałam trochę camemberta, żeby podkreślić ładnie smak. Podaję przepis na blaszkę 25 cm, na zdjęciu jest 27 cm, dlatego tarta wyszła dość niska.Składniki na ciasto:180 g mąki pszennej80 g masła/margaryny1 jajkoszczypta soliSkładniki na nadzienie:3/4 serka camembert (użyłam 120 gramowego serka Turek natural)1/2 małego pora1 średnia cebula5 pomidorków koktailowych6 średnich pieczarek2 łyżki śmietany 18%1 jajkosól, pieprzZ podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 20 min. do lodówki.W tym czasie pokroić pora i pieczarki na plasterki, cebulę na półplasterki, pomidory w ćwiartki, a ser w plasterki i następnie w kostkę.Wymieszać jajko, śmietanę i przyprawy.Podsmażyć na patelni por i cebulę, dodać pieczarki i jeszcze chwilę smażyć. Zdjąć z patelni i odstawić na chwilę, żeby warzywa trochę przestygły.Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę (lub po prostu wylepić), ponakłuwać widelcem i podpiec przez 5-10 min w 175 st. C.Wlać do miski masę jajeczną, wrzucić ser i usmażone warzywa. Wszystko dobrze wymieszać. Wyłożyć na podpieczonne ciasto, ułożyć na wierzchu pomidorki i piec w 175 st. C przez ok 25-30 min.Ewka