ßßß Cookit - przepis na Sernik czarnoleski z pijanymi wiśniami

Sernik czarnoleski z pijanymi wiśniami

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczny sernik, jednak nie dla dzieci, ze względu na obecność wiśni z nalewki. Nie nadaje się do jedzenia tego samego dnia, ale myślę, że warto trochę poczekać. Z wierzchu jest trochę ciemny, ale to ze względu na czekoladę, którą posypałam wierzch.
Składniki na s pód ciasteczkowy:
70 g stopionego masła/margaryny
135 g herbatników (ja użyłam „Holenderskich” SAN, można użyć ciastek owsianych, wtedy 165 g)
Składniki na m asę serową:
700 g sera białego (polecam twaróg tłusty)
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego/niesłodzonego (411 g)
4 jajka
2 łyżki nalewki wiśniowej
cukier (do smaku, jeśli używamy mleka niesłodzonego)
2 łyżki mąki
250 g wiśni z nalewki (odłożyć 3-4 łyżki na wierzch)
50 g gorzkiej czekolady startej na tarce o dużych oczkach (ok. 10 g odłożyć do posypania wierzchu)
Składniki masy wyjąć wcześniej z lodówki, nie powinny być zimne.
Ciastka zmielić/rozdrobnić i wymieszać z tłuszczem. Dodawać ciastka stopniowo, ponieważ w zależności od ich rodzaju może wystarczyć mniejsza ilość. Wyłożyć na blachę i docisnąć. Włożyć do lodówki na 10 minut, a następnie podpiec 5-10 min w piekarniku nagrzanym do 175 st. C.
Ser zmielić trzykrotnie (ja miksuję blenderem, jest szybciej i dokładniej), dodawać stopniowo mleko skondensowane dokładnie mieszając. Dodawać po jednym jajku, wymieszać. Następnie dodać nalewkę, cukier, na końcu po łyżce mąki i wymieszać. Wiśnie obsypać mąką, usunąć nadmiar na sitku i razem z czekoladą wmieszać do ciasta. Polecam mieszać drewnianą łyżką, żeby zbytnio nie napowietrzyć masy. Pozostałe wiśnie ułożyć na wierzchu ciasta. Masę serową wylać do formy.
Piec z parą* przez 15 minut w 230 st. C. Następnie wyjąć ciasto i posypać czekoladą. Zmniejszyć temp. do 175 st. C i ponownie wstawić ciasto. Piec dalej przez ok. 50 minut. Gdyby zbytnio się przyrumieniło przykryć folią aluminiową. Po upieczeniu, nie otwierając piekarnika zostawić do częściowego wystudzenia. Po ok. 1-2 godzinach otworzyć drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawić do lodówki (lub w inne zimne miejsce) na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
* wstawić do piekarnika drugą blachę lub szeroką blachę piekarnikową wypełnioną do połowy wrzącą wodą, nad nią, na kratce ustawić blachę z ciastem.
Ewka
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2012/09/normal-0-21-false-false-false-pl-x-none_29.html