ßßß Cookit - przepis na Kurczak po włosku - Nigellissima

Kurczak po włosku - Nigellissima

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1 kurczak 1-1,5kg
1 cytryna przekrojona na pół
3 gałązki rozmarynu
2 pory - umyte i przecięte
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 żółta papryka
100g drylowanych czarnych oliwek
oliwa
sól i pieprzu
Kurczaka ułożyć na blasze i nafaszerować połówkami cytryn i rozmarynem. Pory pokroić na trzy, potem wzdłuż na pół, po czym rozłożyć na blasze wokół kurczaka. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić wzdłuż i ułożyć na blasze. Oliwki wmieszać między warzywa. Polać całość oliwą, głównie warzywa. Posypać solą i pieprzem. Przemieszać, by warzywa połączyły się z oliwą i przyprawami. Kurczaka posypać solą i całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1-1,5 godz. w temp. 200st. C.
Po upieczeniu przełożyć kurczaka na deskę do krojenia, po około 10 min pokroić kurczaka na spore porcje, przełożyć na półmisek, ułożyć warzywa. Polać mięso i warzywa sosem z blachy.
Smacznego:)
Źródło:http://kuchniazjadalnia.blogspot.com/2014/01/kurczak-po-wosku-nigellissima.html