Wykonanie
Składniki:1
kurczak 1-1,5kg1
cytryna przekrojona na pół3 gałązki
rozmarynu2
pory - umyte i przecięte1
czerwona papryka1
zielona papryka1
żółta papryka100g drylowanych czarnych
oliwekoliwasól i
pieprzuKurczaka ułożyć na blasze i nafaszerować połówkami
cytryn i
rozmarynem.
Pory pokroić na trzy,
potem wzdłuż na pół, po czym rozłożyć na blasze wokół
kurczaka.
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić wzdłuż i ułożyć na blasze.
Oliwki wmieszać
między warzywa. Polać całość
oliwą, głównie warzywa. Posypać
solą i
pieprzem. Przemieszać, by warzywa połączyły się z
oliwą i
przyprawami.
Kurczaka posypać
solą i całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1-1,5 godz. w temp. 200st. C.

Po upieczeniu przełożyć
kurczaka na deskę do krojenia, po około 10 min pokroić
kurczaka na spore porcje, przełożyć na półmisek, ułożyć warzywa. Polać
mięso i warzywa sosem z blachy.Smacznego:)


