ßßß
Składniki:1/2 szklanki(125ml) wody60g masła, posiekanego2 łyżki kakao1 szklanka mąki pszennej1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 szklanka cukru1 jajko1/4 szklanki(60 ml)maślanki1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (klik)W odę,masło i kakao umieścić w rondlu i mieszając podgrzać aż masło się rozpuści . M ąkę,sodę i cukier połączyć w misce, dodać masę kakaową, połączyć. Dodać jajko,maślankę i wanilię i wymieszać. Podzielić ciasto na dwie porcję i upiec w formach (wysmarowanych tłuszczem) o średnicy 12cm (u mnie były to kokilki o takiej średnicy). Piec w temp. 150st. C przez około 40-45min do suchego patyczka. Wystudzić.Składniki na krem czekoladowy :50g miękkiego masła250g sera śmietankowego (można zastąpić mascarpone)1 szklanka cukru pudru1/4 szklanki kakaoPodczas pieczenia ciasta przygotować krem.M asło i ser ubijać mikserem na jasną puszystą masę (około 6min). Dodać cukier puder i kakao . Ubijać kolejne 6-8min.Blaty ciasta przekroić wzdłuż do uzyskania 4 równych blatów. Każdą warstwę posmarować 1/4 częścią kremu. Udekorować wg uznania. Przechowywać w lodówce.Smacznego:)