Wykonanie
Bardzo
czekoladowy i niezwykle smaczny torcik. Idealnie sprawdzi się na podwieczorek w domu, wśród najbliższych. Przepis zaczerpnięty ze strony Donny Hay . Postanowiłam wypróbować i nie zawiodłam się. Niewielki problem miałam z kremem, gdyż nie chciał tężeć (potrzebowało na to całej nocy w lodówce). W przepisie jest
serek śmietankowy i taki dałam, ale może lepiej zastąpić go
mascarpone - będzie gęstszy. Samo ciasto w torciku jest rewelacyjne i na pewno jeszcze wykorzystam. Polecam:)

Składniki:1/2 szklanki(125ml)
wody60g
masła, posiekanego2 łyżki
kakao1 szklanka
mąki pszennej1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 szklanka
cukru1
jajko1/4 szklanki(60 ml)
maślanki1/2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii (klik)W odę,
masło i
kakao umieścić w rondlu i mieszając podgrzać aż
masło się rozpuści . M ąkę,
sodę i
cukier połączyć w misce, dodać masę
kakaową, połączyć. Dodać
jajko,
maślankę i
wanilię i wymieszać. Podzielić ciasto na dwie porcję i upiec w formach (wysmarowanych tłuszczem) o średnicy 12cm (u mnie były to kokilki o takiej średnicy). Piec w temp. 150st. C przez około 40-45min do suchego patyczka. Wystudzić.Składniki na
krem czekoladowy :50g miękkiego
masła250g
sera śmietankowego (można zastąpić
mascarpone)1 szklanka
cukru pudru1/4 szklanki
kakaoPodczas pieczenia ciasta przygotować krem.M
asło i
ser ubijać mikserem na jasną puszystą masę (około 6min). Dodać
cukier puder i
kakao . Ubijać kolejne 6-8min.Blaty ciasta przekroić wzdłuż do uzyskania 4 równych blatów. Każdą warstwę posmarować 1/4 częścią kremu. Udekorować wg uznania. Przechowywać w lodówce.Smacznego:)