Wykonanie
Makaron na cztery
pory roku - lato!

W naszej letniej odsłonie MMMAK-owej akcji wybrałam
makaron, który raczej nie obfituje w sezonowe składniki. Jednak z latem bardzo mi się kojarzy i stąd mój wybór.
Kalmary to mój synonim wakacji, choć teraz
owoce morza dostępne już są u nas cały rok. Kiedyś tylko latem, wyjeżdżając na wakacje, mogłam je jeść. Czekałam na to calutki rok, by znowu się cieszyć ich smakiem:-)Moja propozycja jest mało skomplikowana, ale taki
makaron właśnie lubię - prosty i niezwykle smaczny. Będąc w Toskanii Spaghetti aglio e
olio wybierałam najczęściej. Zapraszam na mój letni
makaron z
datkiem kalmarów, ale czy letni też będzie dla Was;-)?


Składniki (na 2 porcje):200 g
makaronu spaghetti,2 ząbki
czosnku,1/2 małej
papryczki chili lub
płatki chilli50 ml
oliwy extra virgin,pęczek
natki pietruszkisól i świeżo mielony
pieprz+krążki
kalmarów świeżych lub mrożonych,2 łyżki
oliwy extra virgin,2 ząbki
czosnku,1 łyżka
soku z cytryny,
skórka z cytryny,
oliwa do smażenia.Przygotowanie:Zamarynować
kalmary z
oliwą ,
cytryna i
czosnkiem - minimum 1 h. Ugotować
makaron al dente. Na rozgrzanej patelni z
oliwą obsmażyć drobno posiekany
czosnek i papryczkę.Wyjąć z marynaty krążki
kalmarów, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Podsmażyć je na
oliwie do zrumienienia. Ugotowany
makaron wrzucić na patelnię, wymieszać z
czosnkiem i papryczką, wsypać posiekaną
natkę pietruszki. Doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem. Na wierzchu układać smażone
kalmary.

Zapraszam na letni
makaron do
Magdy, Małgosi, Ali i Kamili !