Wykonanie

Tzatziki to kremowy
grecki sos jogurtowy, ostry dzięki dodatkowi
czosnku i orzeźwiający od świeżego
ogórka. Można go modyfikować na wiele sposobów. Bardzo uniwersalny, może być dodatkiem do grillowanych
mięs i warzyw, do sałatek, do smażonych lub pieczonych
kalmarów.Mam z nim związany zabawny incydent i to był mój "pierwszy raz".... Zaproszono mnie do bardzo eleganckiej greckiej restauracji. Były to czasy dość odległe, gdzie dopiero następował wysyp knajp różnych narodowości. Brak znajomości innych kuchni oprócz naszej rodzimej skutkował tym, że byłam wielce poszkodowana w smakowaniu rarytasów greckich. Mianowicie dostając do ręki menu, wybór mój padł na egzotycznie brzmiącą potrawę TZATZIKI:-) Jakież było moje rozczarowanie z przyniesionej przez kelnera miseczki sosu, gdzie pozostali współbiesiadnicy zadowoleni pałaszowali pysznie wyglądające szaszłyki drobiowe i grillowane
owoce morza...Na pytanie dlaczego tylko takie danie zamówiłam, odpowiedziałam, że ja wcale nie byłam głodna i to mi w zupełności wystarczy...;-)


Podaję przepis na klasyczny
sos tzatziki, ale można go urozmaicać, jak np. tutaj podałam.Składniki:100 ml
jogurtu greckiego,1
ogórek wężowy,1-2 ząbki
czosnku,1 łyżeczka
oliwy z oliwek extra virgin,1 łyżeczka
octu z
białego wina lub
soku z cytryny,
sól,
pieprz.Przygotowanie:
Ogórek zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić i na chwilę odstawić. Odsączyć
wodę i sam miąższ połączyć z
jogurtem. Dodać zmiażdżony
czosnek,
oliwę,
ocet. Wymieszać z
jogurtem, doprawiając
solą i pierzem. Przed podaniem schłodzić w lodówce.