Wykonanie

Pewnie już u większości z Was zakwas na żurek wielkanocny nastawiony, ale dla spóźnialskich ostatni dzownek - jeszcze zdążycie:-)I ręczę Wam, że swój własny smakuje najlepiej, nie ma porównania do tych gotowych. Choć w przygotowaniu filozofii żadnej nie ma, to smak jest nieporónywalny.

Składniki:8-10 łyżek
mąki żytniej razowej,500 - 600 ml letniej przegotowanej
wody,2-3 ząbki
czosnku,2
listki laurowe,3 -5 ziaren
ziela angielskiego,1 łyżeczka zakwasu żytniego na
chleb ( niekoniecznie).Przygotowanie:
Mąkę zalać
wodą w litrowym słoiku, dodać wszystkie składniki, dobrze wymieszać. Przykryć ściereczką bawełnianą i odstawić w ciemne miejsce. Codziennie przemieszać całość.Po 3-5 dniach zakwas jest gotowy. W celu przyspieszenia można dodać troszkę zakwasu żytniego do
chleba. W lodówce można gotowy zakwas przechowywać do 2 tygodni, po odcedzeniu przypraw.