Wykonanie



Zamiast
żółtego sera dałam
twaróg, żeby ją odchudzić. I smakowała mi bardzo. Zresztą nie pierwszy raz go użyłam do zapieczenia (fatayer). Pizz ę tradycyjną możemy z czystym sumieniem zastąpić tą z
białym serem. I uwierzcie, że smakuje w ybornie:-).Składniki: na ciasto i
sos pomidorowy (tutaj),20 dkg
twarogu półtłustego,
jogurt naturalny lub
śmietana,dowolne
zioła,
sól i
pieprz,kawałek upieczonego
kurczaka bez skóry,kilka
pomidorków koktajlowych,
oliwa,
roszponka.Przygotowanie:Ciasto i
sos pomidorowy przygotować tak jak tutaj .
Twaróg doprawić
ziołami,
solą i
pieprzem. Rozrzedzić
jogurtem lub ś
mietan ą.Ciasto podzielić na 2 części, ręce polać
olejem lub
oliwą rozłożyć porcję na papierze do pieczenia, nadając odpowiedni kształt (formuję na okrągłej podkładce pod talerze). Włożyć do piekarnika kamień do pizzy i nastawić piekarnik na temp. 260 - 270 stopni. Na wierzch ciasta wylać trochę
oliwy i rozprowadzić ( zapobiega rozmiękczeniu górnych składników podczas pieczenia), nałożyć
sos pomidorowy i
ser biały (ja robię tylko na kawałku pizzy, reszt ę przygotowuję tradycyjnie). Jeśli robimy tylko dla siebie, to oczywiście nale ży zmniejsz yć iloś ci na ciasto. Rozłożyć
kurczaka i połówki
pomidorków koktajlowych. Wstawić do piekarnika. Sprawdzić po 8 minutach, ewentualnie dopiec do 10. Po upieczeniu, zostawić na kratce celem odparowania na kilka minut. Rozsypać
roszponkę na upieczon ą pizzę.


