ßßß Cookit - przepis na Ciasto z porzeczkami i bezową pianką

Ciasto z porzeczkami i bezową pianką

nazwa

Wykonanie

Po miesięcznej nieobecności czas powrócić do pieczenia i blogowania. W zanadrzu mam już parę fajnych słodkości które zrobiłam. Także powolutku będę je dawkować. Dziś przepyszne ciasto z wykorzystaniem porzeczek z ogródka Mamy oraz jej dżemu truskawkowego. Ciasto polecam szczególnie osobom, które lubią przełamywać smaki tak jak w tym przypadku kwaśne ze słodkim.
SKŁADNIKI: na ciasto:
5 jaj
szczypta soli
150 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
125 g maki na bezę:
4 białka
3/4 szklanki cukru pudru
oraz:
400 g porzeczek białych i czerwonych
około 6 łyżek dżemu słodkiego (ja skorzystałam z truskawkowego)
płatki migdałów
cukier puder
Jaja ubijamy ze szczyptą soli oraz cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitej masy stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy 24 cm natłuszczonej i obsypanej bułka tartą. Pieczemy w 180 st. C, 30 minut. Wystudzamy.
Na ostudzone ciasto rozsmarowujemy dżem, na wierch układamy porzeczki.
Białka (ważne aby były w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier puder i nadal ubijamy. Wykładamy na porzeczki, wyrównujemy.
Całość posypujemy płatkami migdałów i pieczemy w temperaturze 170 st. C przez 20 minut.
Gotowe, ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://slodkozwisienka.blogspot.com/2013/07/ciasto-z-porzeczkami-i-bezowa-pianka.html