ßßß Cookit - przepis na Ciasto z bitą śmietaną i owocem liczi

Ciasto z bitą śmietaną i owocem liczi

nazwa

Wykonanie

Proste, przepyszne ciasto na słoneczny, majowy dzień.
Jakoś tak wyglądem i smakiem kojarzy mi się z pierwszą komunią św., a może to po prostu maj - czas komunii nasuwa mi takie skojarzenia.
W każdym bądź razie, ciasto jest proste w przygotowaniu, najsmaczniejsze według mnie jest schłodzone.
SKŁADNIKI: na ciasto:
4 jaja
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki oliwy na masę:
330 g śmietany 30%
400 g serka homogenizowanego waniliowego
3 łyżki cukru pudru
mały słoiczek dżemu wiśniowego
puszka owocu liczi w zalewie
Jajka ubić z cukrem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz oliwę. Zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli ciasto będzie bardzo gęste można dodać około 1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej.
Gotowe ciasto wlać do prostokątnej formy i piec w temperaturze 180 st. C około 40 minut.
Upieczone ciasto wyjąć z formy i pozostawić do ostudzenia.
W między czasie przygotować nadzienie. Śmietanę 30% mocno schłodzoną ubić na sztywno, dodać cukier puder i serek waniliowy. Wymieszać.
Ciasto przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszy blat posmarować dżemem wiśniowym i na niego rozsmarować masę z serka. Położyć drugi blat, a na niego masę z serka i cząstki pokrojonego owocu liczi. Położyć trzeci blat i pozostałą masę z serka rozsmarować na całym cieście.
Udekorować pozostałymi owocami Liczi i posypką. Schłodzić około 2 godzin w lodówce.
Źródło:http://slodkozwisienka.blogspot.com/2013/05/ciasto-z-bita-smietana-i-owocem-liczi.html