Wykonanie
Proste, przepyszne ciasto na
słoneczny, majowy dzień.Jakoś tak wyglądem i smakiem kojarzy mi się z pierwszą komunią św., a może to po prostu maj - czas komunii nasuwa mi takie skojarzenia.W każdym bądź razie, ciasto jest proste w przygotowaniu, najsmaczniejsze według mnie jest schłodzone.SKŁADNIKI: na ciasto:4
jaja1/2 szklanki
cukru1 szklanka
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia1/4 szklanki
oliwy na masę:330 g
śmietany 30%400 g
serka homogenizowanego waniliowego3 łyżki
cukru pudrumały słoiczek
dżemu wiśniowegopuszka
owocu liczi w zalewie
Jajka ubić z
cukrem. Dodać
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
oliwę. Zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli ciasto będzie bardzo gęste można dodać około 1/3 szklanki
wody mineralnej gazowanej.Gotowe ciasto wlać do prostokątnej formy i piec w temperaturze 180 st. C około 40 minut.Upieczone ciasto wyjąć z formy i pozostawić do ostudzenia.W
między czasie przygotować nadzienie.
Śmietanę 30% mocno schłodzoną ubić na sztywno, dodać
cukier puder i
serek waniliowy. Wymieszać.Ciasto przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszy blat posmarować
dżemem wiśniowym i na niego rozsmarować masę z
serka. Położyć drugi blat, a na niego masę z
serka i cząstki pokrojonego
owocu liczi. Położyć trzeci blat i pozostałą masę z
serka rozsmarować na całym cieście.Udekorować pozostałymi
owocami Liczi i posypką. Schłodzić około 2 godzin w lodówce.
