ßßß Cookit - przepis na Royal icing – lukier królewski do dekoracji

Royal icing – lukier królewski do dekoracji

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Jakoś nie byłam przekonana do tego typu lukru, zachęcona jednak pięknie udekorowanymi pierniczkami na zagranicznych stronach internetowych, u nich zawsze święta zaczynają się dużo wcześniej postanowiłam zrobić swój i udekorować nim swoje upieczone trzy tygodnie temu ciastka. Jak się okazało, ku mojemu zdziwieniu lukier ten jest pyszny, proporcje ważyłam, więc nie jest to przepis na oko
śmiało możecie iść i zrobić własny, z tej porcji wychodzi go bardzo dużo, na spory stosik ciasteczek, a i po tym jeszcze zostało mi go pół miski.
przepis z gazetki dekoracja ciast, lekko zmodyfikowany po mojemu.
Składniki:
250 g cukru pudru
1 łyżeczka octu winnego, jabłkowego lub soku z cytryny
1 białko jaja klasy L
kilka kropel aromatu rumowego ( lub ulubionego)
2 łyżki wody*
* jeśli robicie lukier do twardych ozdób to nie dodawajcie wody
Cukier puder przesypujemy do miski, możemy go przesiać, ja nie przesiewałam.
Dodajemy białko, ocet i mieszamy trzepaczką, tak aby po włączeniu miksera/blendera czy innej maszynerii wszystko nie wzbiło się w powietrze.
Miksujemy na najmniejszych obrotach przez 4-5 minut lub ręcznie ucieramy 6-8.
Gotowy lukier pakujemy do rękawów i dekorujemy wypieki.
Jest to lukier do konturów, szybko zastyga i jest dość gęsty.
Taki lukier schnie ok 10 minut.
Jeśli planujemy wypełniać większe powierzchnie, lukrem średnim wypełniamy kontury, a resztę rozwadniamy dodając jeszcze 4-5 łyżek wody, wypełniamy wnętrze i odstawiamy do wysuszenia. Schnie on nieco dłużej.
Oczywiście lukier możemy dowolnie zabarwić
Jeśli planujemy go dodatkowo ozdabiać cukrowymi posypkami itp. robimy to zanim zastygnie, później twardnieje i świetnie się przechowuje.
To tyle
Smacznego i Wesołych świąt!
Brak powiązanych notek.
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/12/03/royal-icing-lukier-krolewski-do-dekoracji