Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Jakoś nie byłam przekonana do tego typu lukru, zachęcona jednak pięknie udekorowanymi pierniczkami na zagranicznych stronach internetowych, u nich zawsze święta zaczynają się dużo wcześniej postanowiłam zrobić swój i udekorować nim swoje upieczone trzy tygodnie temu
ciastka. Jak się okazało, ku mojemu zdziwieniu
lukier ten jest pyszny, proporcje ważyłam, więc nie jest to przepis na okośmiało możecie iść i zrobić własny, z tej porcji wychodzi go bardzo dużo, na spory stosik
ciasteczek, a i po tym jeszcze zostało mi go pół miski.

przepis z gazetki dekoracja ciast, lekko zmodyfikowany po mojemu.Składniki:250 g
cukru pudru1 łyżeczka
octu winnego,
jabłkowego lub
soku z cytryny1
białko jaja klasy Lkilka kropel
aromatu rumowego ( lub ulubionego)2 łyżki
wody** jeśli robicie
lukier do twardych ozdób to nie dodawajcie
wodyCukier puder przesypujemy do miski, możemy go przesiać, ja nie przesiewałam.Dodajemy
białko,
ocet i mieszamy trzepaczką, tak aby po włączeniu miksera/blendera czy innej maszynerii wszystko nie wzbiło się w powietrze.Miksujemy na najmniejszych obrotach przez 4-5 minut lub ręcznie ucieramy 6-8.Gotowy
lukier pakujemy do rękawów i dekorujemy wypieki.Jest to
lukier do konturów, szybko zastyga i jest dość gęsty.Taki
lukier schnie ok 10 minut.Jeśli planujemy wypełniać większe powierzchnie, lukrem średnim wypełniamy kontury, a resztę rozwadniamy dodając jeszcze 4-5 łyżek
wody, wypełniamy wnętrze i odstawiamy do wysuszenia. Schnie on nieco dłużej.Oczywiście
lukier możemy dowolnie zabarwićJeśli planujemy go dodatkowo ozdabiać cukrowymi posypkami itp. robimy to zanim zastygnie, później twardnieje i świetnie się przechowuje.

To tyleSmacznego i Wesołych świąt!

Brak powiązanych notek.