ßßß Cookit - przepis na Pierogi Leniwe

Pierogi Leniwe

nazwa

Wykonanie

Postanowiłam odświeżyć trochę przepis, który znajduje się już na blogu, ale zdjęcia nie zachęcają zbyt mocno do skorzystania z niego. Mam nadzieję, że te zachęcą trochę bardziej ;)
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam leniwe, bo są proste i szybkie w wykonaniu, a do tego, smakiem przywołują dzieciństwo.
Ps. U nas z tego przepisu wychodzi obiad dla dwóch osób, ale jakiś większy żarłok, mógłby wsunąć wszystkie sam ;)
Składniki:
250 g twarogu
1 jajko (białko i żółtko oddzielnie)
120 g mąki pszennej
szczypta soli
Do podania:
bułka tarta
masło
cukier waniliowy lub
śmietana słodka lub kwaśna
cukier waniliowy
cynamon
Twaróg przetrzyj przez sito.
Białko ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do przetartego twarogu dodaj ubite białko, żółtko i mąkę. Zagnieć ciasto (będzie się lepić, ale lepiej nie dosypywać więcej mąki).
Na posypanej mąką powierzchni, z ciasta uformuj wałek, lekko spłaszcz. Z obu stron wałeczka odciśnij "wzorek" tłuczkiem do mięsa. Następnie ostrym nożem obtoczonym w mące, odcinaj romby. Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj od czasu wypłynięcia na powierzchnię jeszcze 3 minuty.
Podawaj na przykład z bułką tartą zrumienioną na maśle, posypane cukrem waniliowym lub ze śmietaną wymieszaną z cukrem waniliowym i cynamonem albo tak jak lubisz najbardziej.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2014/03/pierogi-leniwe.html