Wykonanie
Postanowiłam odświeżyć trochę przepis, który znajduje się już na blogu, ale zdjęcia nie zachęcają zbyt mocno do skorzystania z niego. Mam nadzieję, że te zachęcą trochę bardziej ;)Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam leniwe, bo są proste i szybkie w wykonaniu, a do tego, smakiem przywołują dzieciństwo.Ps. U nas z tego przepisu wychodzi obiad dla dwóch osób, ale jakiś większy żarłok, mógłby wsunąć wszystkie sam ;)

Składniki:250 g
twarogu1
jajko (
białko i
żółtko oddzielnie)120 g
mąki pszennejszczypta
soliDo podania:
bułka tartamasłocukier waniliowy lub
śmietana słodka lub kwaśna
cukier waniliowycynamonTwaróg przetrzyj przez sito.
Białko ubij ze szczyptą
soli na sztywną pianę.

Do przetartego
twarogu dodaj ubite
białko,
żółtko i
mąkę. Zagnieć ciasto (będzie się lepić, ale lepiej nie dosypywać więcej
mąki).

Na posypanej
mąką powierzchni, z ciasta uformuj wałek, lekko spłaszcz. Z obu stron wałeczka odciśnij "wzorek" tłuczkiem do
mięsa. Następnie
ostrym nożem obtoczonym w
mące, odcinaj romby. Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj od czasu wypłynięcia na powierzchnię jeszcze 3 minuty.

Podawaj na przykład z
bułką tartą zrumienioną na
maśle, posypane
cukrem waniliowym lub ze
śmietaną wymieszaną z
cukrem waniliowym i
cynamonem albo tak jak lubisz najbardziej.SMACZNEGO!


źródło: przepis własny