ßßß Cookit - przepis na Pierogi leniwe

Pierogi leniwe

nazwa

Wykonanie

Będąc posiadaczką sera białego nie mogłam się zdecydować co z nim zrobić. Ciasto, muffinki, a może jeszcze coś innego... Szperając na blogach wpadłam na przepis właśnie na pierogi leniwe. Zapomniałam o ich istnieniu, a przecież je bardzo lubiłam w dzieciństwie. Mimo wpadnięcia na ten przepis szukałam dalej najlepszej receptury i z tego co zaobserwowałam to ile blogów czy stron kulinarnych tyle przepisów. Składniki są te same, ale proporcje różnią się diametralnie. Postanowiłam przystać na przepis dorotus76, ale i tak mąkę dosypywałam po trochu żeby nie było jej za mało ani za dużo, bo ser przecież nie zawsze jest tak samo wilgotny, jajka też miewają różne wielkości więc nie da się ilości mąki dokładnie określić. Jedno jest pewne ciasto ma być klejące, bo inaczej pierogi wyjdą twarde.
Zdarza mi się spotykać z tym, że ktoś się dziwi dlaczego leniwe to pierogi, a nie kluski. Ja teorię mam taką, że powstają z tych samych produktów co pierogi z serem tylko zamiast bawić się w lepienie pierogów - ser miesza się razem z ciastem - i powstają takie pierogi dla leniwych ;)
Oglądając zdjęcia na blogach byłam troszkę zdziwiona ponieważ w stronach, z których pochodzę leniwe od kopytek oprócz smaku różni też wygląd. "Nasze" leniwe zawsze mają odciśnięty znaczek, który robi się tłuczkiem do mięsa - taki też i ja poczyniłam ;)
Poniżej ilości składników jakie ja użyłam.
250 g twarogu
1 jajko (osobno żółtko i białko)
120 g mąki pszennej
szczypta soli
Ponadto:
śmietana
cukier waniliowy
cynamon
Twaróg przetrzeć przez sito lub rozgnieść widelcem. Dodać żółtko, mąkę i ubitą pianę z białka i szczypty soli. Masa może się lepić, ale im mniej mąki dosypiemy, tym lepiej. Ciasto wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, uformować wałeczek, lekko spłaszczyć (ja odcisnęłam znaczek tłuczkiem z obu stron wałeczka). Nożem odkrajać kawałki (u mnie po ukosie tak żeby powstały romby), wrzucać na wrzątek (z dodatkiem soli i oleju żeby pierogi się nie sklejały), gotować chwilę do wypłynięcia.
Polać śmietaną rozmieszaną z cukrem waniliowym i cynamonem.
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2011/07/pierogi-leniwe.html