Wykonanie
Tiramisu jest jednym z najsłynniejszych Włoskich deserów. Przepisów na ten smaczny deser jest wiele, różnią się proporcjami, niektóre są bez
jajek, inne z
żółtkami, a jeszcze inne z całymi
jajkami.Poniżej podaję Wam przepis na klasyczne tiramisu w moim wydaniu. Na blogu możecie już znaleźć przepis na Ciasto Tiramisu i Tiramisu
Truskawkowe - czas aby znalazł się tu również klasyczny przepis ;)Z tego przepisu otrzymacie pyszny deser do
kawy, który bardzo dobrze się kroi, zachowując swój kształt.Przepis ten zawiera
surowe żółtka, a jak wiadomo z surowymi
jajkami trzeba bardzo uważać. Najlepiej jest użyć
jajka kupione tego samego dnia. Ja żeby
mieć większą pewność, że
jajka są świeże, wkładam je do miseczki z zimną
wodą - jeśli opadną na dno to są świeże, jeśli wypłyną to znaczy, że są nieświeże.
Potem trzeba
jajka sparzyć wrzątkiem, żeby zabić wszelkie bakterie. Na koniec dokładnie wycieramy. W przepisie
żółtka z
cukrem ucieramy w kąpieli
wodnej - to też pomoże pozbyć się ewentualnych bakterii (tylko trzeba pamiętać, żeby masa nie zagrzała się zbyt mocno, bo wtedy
żółtka się zetną).

Składniki:6
żółtek150 g drobnego
cukru250 g
sera mascarpone400 ml kremówkiok 250 g / 42 sztuki podłużnych
biszkoptów Savoiardi / ladyfingers / sponge fingers300 ml mocnej
kawy3 łyżki ciemnego
rumu (lub innego
alkoholu np
Amaretto)gorzkie
kakao; do posypaniaZaparz mocną
kawę i odstaw do wystygnięcia.
Żółtka razem z
cukrem, ubijaj trzepaczką w kąpieli
wodnej przez około 10 minut.
Cukier powinien się rozpuścić, a masa być jasna i puszysta.

Do utartych
żółtek dodaj
mascarpone i zmiksuj do połączenia.

W drugiej misce ubij
śmietanę.

Ubitą
śmietanę dodaj do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj

Do wystudzonej
kawy dodaj
rum. W
kawie maczaj kolejno
biszkopty i układaj jeden obok drugiego na dnie naczynia / blaszki (u mnie wymiary 28x19 cm). Na warstwie
biszkoptów rozsmaruj połowę kremu.

Ponownie ułóż warstwę namoczonych
biszkoptów i przykryj je pozostałym kremem. Wierzch posyp
kakao. Wstaw do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.

SMACZNEGO!






źródło: przepis własny