ßßß Cookit - przepis na Makaron w Pieczarkowo Porowym Sosie

Makaron w Pieczarkowo Porowym Sosie

nazwa

Wykonanie

Sos nie smakuje jak "zwykły pieczarkowy" za sprawą pora, a przede wszystkim dzięki dodatkowi estragonu. Kilka składników, które bardzo ładnie ze sobą współgra i tworzy smaczną całość. Danie urozmaicone o makaron, który zwykło się używać do lasagne, a nie podawać z sosami. Oczywiście jeśli ktoś nie jest do tego przekonany możne użyć tagliatelle, fettuccine czy pappardelle. Całość podajemy z grzankami czosnkowymi z ciabatty. Nam smakowało ;)
Składniki:
(na 4 porcje)
Oliwa z oliwek; do smażenia
16 brązowych pieczarek tzw kasztanowych (mogą być też zwykłe)
2 ząbki czosnku
2 średnie pory
500 ml bulionu drobiowego
8 - 12 płatów makaronu lasagne
200 ml kremówki (double cream)
2 - 4 łyżki posiekanego estragonu (ilość zależy od tego jak bardzo intensywny smak lubimy)
sól morska i świeżo mielony pieprz
Grzanki:
kilka kromek chleba ciabatta
Oliwa z oliwek
ząbek czosnku
Pieczarki pokój w plasterki lub półplasterki (zależnie od wielkości), a por w sporą kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pieczarki. Po 2 minutach dodaj posiekany drobno czosnek.
Po kolejnej minucie dodaj por. Smaż około 10 minut lub do momentu, aż por zmięknie, a pieczarki się zarumienią. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wlej bulion. Gotuj kilka minut do czasu, aż płyn w połowie odparuje. (W międzyczasie ugotuj makaron al dente).
Do sosu wlej śmietanę i gotuj jeszcze 3-4 minuty, żeby lekko zredukować.
Dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia. Dodaj posiekany estragon. Odstaw i przygotuj grzanki.
Kromki chleba ciabatta skrop oliwą z oliwek po obu stronach. Ząbek czosnku przekrój na pół i natrzyj nim pieczywo. Przypiecz na patelni grillowej z obu stron.
SMACZNEGO!
źródło: Mushroom and Leek Pasta z książki Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/10/makaron-w-pieczarkowo-porowym-sosie.html