Wykonanie
Sos nie smakuje jak "zwykły
pieczarkowy" za sprawą
pora, a przede wszystkim dzięki dodatkowi
estragonu. Kilka składników, które bardzo ładnie ze sobą współgra i tworzy smaczną całość. Danie urozmaicone o
makaron, który zwykło się używać do lasagne, a nie podawać z sosami. Oczywiście jeśli ktoś nie jest do tego przekonany możne użyć tagliatelle, fettuccine czy pappardelle. Całość podajemy z grzankami czosnkowymi z ciabatty. Nam smakowało ;)
Składniki:(na 4 porcje)
Oliwa z oliwek; do smażenia16 brązowych
pieczarek tzw
kasztanowych (mogą być też zwykłe)2 ząbki
czosnku2 średnie
pory500 ml
bulionu drobiowego8 - 12 płatów
makaronu lasagne200 ml kremówki (double cream)2 - 4 łyżki posiekanego
estragonu (ilość zależy od tego jak bardzo intensywny smak lubimy)
sól morska i świeżo mielony
pieprzGrzanki:kilka kromek
chleba ciabatta
Oliwa z oliwekząbek
czosnkuPieczarki pokój w plasterki lub półplasterki (zależnie od wielkości), a
por w sporą kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej
oliwę i wrzuć
pieczarki. Po 2 minutach dodaj posiekany drobno
czosnek.
Po kolejnej minucie dodaj
por. Smaż około 10 minut lub do momentu, aż
por zmięknie, a
pieczarki się zarumienią. Dopraw do smaku
solą i
pieprzem.
Wlej
bulion. Gotuj kilka minut do czasu, aż płyn w połowie odparuje. (W międzyczasie ugotuj
makaron al dente).Do sosu wlej
śmietanę i gotuj jeszcze 3-4 minuty, żeby lekko zredukować.
Dodaj ugotowany
makaron i dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia. Dodaj posiekany
estragon. Odstaw i przygotuj grzanki.
Kromki
chleba ciabatta
skrop oliwą z oliwek po obu stronach. Ząbek
czosnku przekrój na pół i natrzyj nim
pieczywo. Przypiecz na patelni grillowej z obu stron.
SMACZNEGO!
źródło: Mushroom and Leek Pasta z książki Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course