ßßß
Składniki:(na 4 porcje)Oliwa z oliwek; do smażenia16 brązowych pieczarek tzw kasztanowych (mogą być też zwykłe)2 ząbki czosnku2 średnie pory500 ml bulionu drobiowego8 - 12 płatów makaronu lasagne200 ml kremówki (double cream)2 - 4 łyżki posiekanego estragonu (ilość zależy od tego jak bardzo intensywny smak lubimy)sól morska i świeżo mielony pieprzGrzanki:kilka kromek chleba ciabattaOliwa z oliwekząbek czosnkuPieczarki pokój w plasterki lub półplasterki (zależnie od wielkości), a por w sporą kostkę.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pieczarki. Po 2 minutach dodaj posiekany drobno czosnek.
Po kolejnej minucie dodaj por. Smaż około 10 minut lub do momentu, aż por zmięknie, a pieczarki się zarumienią. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wlej bulion. Gotuj kilka minut do czasu, aż płyn w połowie odparuje. (W międzyczasie ugotuj makaron al dente).Do sosu wlej śmietanę i gotuj jeszcze 3-4 minuty, żeby lekko zredukować.
Dodaj ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Zdejmij z ognia. Dodaj posiekany estragon. Odstaw i przygotuj grzanki.
Kromki chleba ciabatta skrop oliwą z oliwek po obu stronach. Ząbek czosnku przekrój na pół i natrzyj nim pieczywo. Przypiecz na patelni grillowej z obu stron.
SMACZNEGO!



źródło: Mushroom and Leek Pasta z książki Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course