Wykonanie
Witajcie po dość długiej przerwie!Po przeprowadzce długi czas nic nie gotowałam (i wspominam ten okres dosyć koszmarnie-
kubki smakowe Małżonka również ;P ),
potem znalazł się już czas na gotowanie, ale brakło go na fotografowanie. Dzisiaj mam dla Was mój pierwszy obfotografowany deser, przygotowany w nowym domu ;)Ciast niestety nie
mogę piec, bo nie mam piekarnika-tzn mam, ale taki którego nie odważę się użyć, więc czekam na nowy, który
będę miała dopiero po remoncie kuchni... Dlatego tego lata królują u nas desery i jak na razie nie narzekamy, bo ciągle mam nowe pomysły ;)Deser ten jest bardzo prosty i szybki do zrobienia, a do tego smakuje naprawdę dobrze. W tradycyjnym Tiramisu,
biszkopty nasącza się
kawą, ja wymieszałam
truskawki z
cukrem z prawdziwą
wanilią (nie mylić z
cukrem wanilinowym), żeby
owoce puściły sok i nasączyły
biszkopty. Dzięki
czemu deser jest naprawdę
truskawkowy, a nie z dodatkiem
soków,
nalewek czy
herbaty, których trzeba by użyć do nasączania. Użyłam też
sera mascarpone light-ma on trochę rzadszą konsystencję niż jego pełnotłuszczowa wersja, ale jej oczywiście też możecie użyć (ja użyłam light, bo taki akurat miałam w lodówce).

Składniki:500 g
truskawek30 g
cukru z
waniliąok 200 g podłużnych
biszkoptów do tiramisu (lady fingers / sponge fingers)Krem:300 ml
śmietany kremówki (double cream)25-30 g
cukru z
wanilią250 g
sera mascarpone light
Truskawki pokrój w plasterki, włóż do miski i wymieszaj z
cukrem z
wanilią. Odstaw na chwilę, żeby
owoce puściły sok.

Na dnie naczynia (u mnie 1,5 l żaroodporne), ułóż
biszkopty, a następnie połowę
truskawek (koniecznie z
sokiem, ponieważ on ma nasączyć
biszkopty). Odstaw na bok.

W misce ubij
śmietanę z
cukrem z
wanilią (powinna być gęsta, ale nie ubita na sztywno).

Dodaj
ser mascarpone i delikatnie wymieszaj.

Połowę kremu rozsmaruj na truskawkach,
potem ułóż
biszkopty,...

... resztę
truskawek i wierch posmaruj pozostałym kremem. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

SMACZNEGO!






źródło: przepis własny