ßßß Cookit - przepis na Zapiekana Ryba w Sosie Koperkowym

Zapiekana Ryba w Sosie Koperkowym

nazwa

Wykonanie

Klasyk, czyli ryba w sosie koperkowo-śmietanowym, którą mój Mąż bardzo lubi. Gdyby nie to, że ja nie lubię jeść ciągle tego samego, to pewnie robiłabym ją co najmniej raz w tygodniu.
Czas przygotowań jest bardzo krótki, więc jest to danie na szybki obiad.
Zapiekana Ryba w Sosie Koperkowym
Składniki:
450 g filetów rybnych (bez skóry i ości); u mnie dorsz
400 ml śmietany 18%
25 g koperku
2 ząbki czosnku
2 łyżki białego wina
1 łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki kurkumy
pieprz (w oryginalnym przepisie pieprz cytrynowy)
sól
Rybę posyp z obu stron solą i pieprzem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym.
W miseczce wymieszaj śmietanę, białe wino, przeciśnięty czosnek i sok z cytryny, a następnie dodaj posiekany koperek i kurkumę.
Tak przygotowaną mieszanką zalej rybę w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz około 30 minut lub do czasu aż ryba nie będzie surowa.
SMACZNEGO!
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/10/zapiekana-ryba-w-sosie-koperkowym.html